Четвер, 16.05.2024, 17:31
Методична служба
Вітаю Вас Гость | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Актуально! [732] Атестація педпрацівників [13]
Батькам [4] Вітаємо! [197]
День сьогодні [108] Державна підсумкова атестація [20]
Діловодство [2] Документ [14]
Закінчення навчального року [27] Запрошуємо до обговорення [2]
ЗНО [46] Інклюзивне навчання [2]
Інспектування [4] Конкурс [106]
Методичні заходи [558] Науково-методична рада РМК [3]
Нарада директорів [28] Нарада заступників директорів з навчально-виховної роботи [14]
Обдарована дитина [85] Педагогічні кадри [55]
Позакласна робота [39] Початок навчального року [105]
Предметний тиждень [102] Тема тижня [10]
Управлінська діяльність [36] Спорт [29]
Шкільні новини [413]
Корисні посилання

СТРІЧКА НОВИН

Освітній портал

Новини » Актуально!
« 1 2 ... 28 29 30 31 32 ... 36 37 »
Президент вважає, що якість дошкільної освіти має бути суттєво підвищена. Про це він повідомив під час відкриття дошкільного навчального закладу в Одесі

"Система дошкільної освіти в Україні буде вдосконалюватися з метою підвищення її якості та надання дітям можливостей розвивати свої здібності вже з раннього віку", - сказав Янукович.

"Дитяча дошкільна освіта повинна відкрити зовсім нову якість. Одне з найбільших завдань, яке стоїть перед нами, - створити всі умови для наших дітей, онуків, щоб вони вчилися в хороших умовах", - наголосив президент.

Він зазначив, що влада приділяє значну увагу темі забезпечення дітей необхідною кількістю дошкільних закладів, у яких працюватиме висококваліфікований персонал.

Також Янукович нагадав, що освітня реформа передбачає обов’язкову дошкільну освіту - відтак сьогодні існує також нагальна потреба як у поверненні приміщень колишніх дитячих садків, так і в будівництві нових.

За матеріалам: Освіта.ua
Категория: Актуально! | Просмотров: 571 | Добавил: osvita | Дата: 18.09.2012 | Комментарии (0)

      13 вересня 2012 року в приміщенні Білоцерківської районної державної адміністрації відбулась інструктивно-методична нарада із заступниками директорів загальноосвітніх навчальних закладів. У нараді взяли участь: завідуюча районним методичним кабінетом Лавренчук Г.М., методисти РМК, заступники директорів загальноосвітніх навчальних закладів з навчально-виховної роботи .

На нараді розглядались наступні питання:

- про особливості навчально-виховного процесу у 2012-2013 навчальному році 

... Читати далі »

Категория: Актуально! | Просмотров: 771 | Добавил: osvita | Дата: 14.09.2012 | Комментарии (0)

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту повідомляє про оприлюднення 10 вересня 2012 року на своєму офіційному веб-сайті (рубрика «Громадське обговорення») проекту Концепції розвитку неперервної педагогічної освіти.
Вихідні положення Концепції розвитку неперервної педагогічної освіти ґрунтуються на положеннях Конституції України, Національній доктрині розвитку освіти України у ХХІ столітті, рекомендаціях ІІІ Всеукраїнського з’їзду працівників освіти та Форуму міністрів європейських країн «Європейська школа ХХІ століття: Київські ініціативи», законів України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», «Про загальну середню освіту», «Про професійно-технічну освіту», «Про позашкільну освіту», «Про вищу освіту», Державних стандартах початкової загальної освіти, базової і повної загальної середньої освіти та інших нормативних актів.

Зауваження та пропозиції до проекту надсилати на електронну адресу bondarenko@mon.gov.ua Бондаренку С. І., начальнику відділу педагогічної та післядипломної освіти.
Категория: Актуально! | Просмотров: 667 | Добавил: osvita | Дата: 10.09.2012 | Комментарии (0)

   Уряд розглянув та схвалив Національну стратегію розвитку освіти в Україні на 2012-2021 роки, яку пропонується затвердити відповідним Указом Президента України

   Нагадаємо, документ було розглянуто та схвалено минулого року на III Всеукраїнському з’їзді працівників освіти.

  Національна стратегія розвитку освіти визначає основні напрями, пріоритети та завдання і механізми реалізації державної політики в галузі освіти, кадрову і соціальну політику і складає основу для внесення змін і доповнень до чинного законодавства України, управління і фінансування структури та змісту освіти.

   Головним завданням стратегії є забезпечення доступності якісної, конкурентоспроможної освіти для громадян України відповідно до вимог інноваційного, сталого, демократичного розвитку суспільства, економіки, науки, культури. Зміни в освіті повинні забезпечити створення умов для особистісного розвитку людини відповідно до її індивідуальних задатків, здібностей, потреб у навчанні впродовж життя.

  Передбачається, що схвалена Урядом стратегія розвитку освіти набуде чинності після підписання Президентом Указу про схвалення документа. Після цього Урядом будуть розроблені заходи щодо реалізації стратегії на найближчі 5 років.

За мате ... Читати далі »
Категория: Актуально! | Просмотров: 612 | Добавил: osvita | Дата: 10.09.2012 | Комментарии (0)

     Школи поки що не готові до виконання закону про мови. Навіть у тих областях, де остаточно визначилися з регіональними мовами, навчальні заклади навряд чи зможуть у цьому році сформувати класи - через нестачу вчителів і вільних приміщень
     "Батьківські збори будемо проводити тільки на наступному тижні, тоді стане ясно, скільки тат і мам хочуть, щоб їхні діти навчалися в російськомовних класах. Для цього необхідні заявки як мінімум від 15 осіб. Проблем з підручниками немає, але все одно сумніваюся, що ми так швидко зможемо перейти на іншу мову. Адже вже багато років наші виші випускають україномовних викладачів. Швидко перебудуватися не зможемо", - розповіла директор столичної школи № 175 Віра Борик.
      Схожа ситуація і в Закарпатті. Там стати регіональною мовою всі шанси є в угорської. "Сподіваємося, що у нас поки що не буде багато охочих навчатися угорською мовою. Адже ми просто не встигнемо перед стартом навчального року набрати вчителів, які володіють нею. Та й вільних приміщень для нових класів немає", - говорять в одній з ужгородських шкіл.
     А от у Запоріжжі, де регіональною мовою нещодавно стала російська, у школах запевняють, що мова викладання для них - не проблема, набагато складніше переробити навчальний графік. Навантаження на вчителів розподілене ще перед відпустками на весь навчальний рік. А для підготовки нового г ... Читати далі »
Категория: Актуально! | Просмотров: 646 | Добавил: osvita | Дата: 21.08.2012 | Комментарии (0)

20 серпня в Україні стартував профілактичний рейд "Увага! Діти на дорозі", який триватиме до 20 вересня
Державтоінспекція проводить профілактичний захід, напередодні та на початку навчального року, аби нагадати дітям правила дорожнього руху.

Інспектори ДАІ проведуть у першій декаді вересня уроки з правил безпечної поведінки на дорозі, забезпечать чергування біля шкіл для безпечного пересування дітей до місць навчання.

Крім того, для підготовки вулично-шляхової мережі до нового навчального року, Державтоінспекція здійснить обстеження ділянок, які прилягають до територій дитячих та навчальних закладів та якими проходять маршрути руху шкільних автобусів.

Також ДАІ звертається до батьків із проханням нагадати малюкам основні правила безпечної поведінки на дорозі та пройти з дітьми маршрутом від будинку до школи, звертаючи увагу на особливості дорожнього руху.

За матеріалам: Освіта.ua
Категория: Актуально! | Просмотров: 662 | Добавил: osvita | Дата: 21.08.2012 | Комментарии (0)

        У поточному році у вітчизняну систему освіти надійшло автобусів майже удвічі більше, ніж за попередні два роки. Тож тепер має бути налагоджена система технічного обслуговування автобусного парку.
      На цьому наголосив Прем'єр-міністр України Микола Азаров на своїй сторінці у Фейсбуці.
     «Треба зауважити, що крім автобусів, які уряд закуповує централізовано, місцеві органи влади також закупили певну кількість автобусів за свої кошти. І тому в цьому році у нас в систему освіти надійшло автобусів майже удвічі більше, ніж за попередні два роки», - зазначив глава уряду.
     Тепер, за його словами, стоїть дуже серйозно питання про створення системи обслуговування й експлуатації цього великого автобусного парку.
      «Повинна бути налагоджена система, перш за все, технічного обслуговування, адже автобуси перевозять дітей, а значить, вони завжди повинні бути справні», - заявив Прем'єр-міністр.
       Як повідомлялося, до 1 вересня загальноосвітні навчальні заклади мають отримати тисячу шкільних автобусів.

Джерело: Укрінформ
... Читати далі »
Категория: Актуально! | Просмотров: 633 | Добавил: osvita | Дата: 20.08.2012 | Комментарии (0)

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту звернулося до керівників освіти різних рівнів з пропозицією назвати десять найгостріших проблем сучасної української школи.
І ось результати.

Міністр освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, начальники управлінь обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій:
Удосконалення взаємодії, рівня відповідальності між освітніми установами, методичними службами і органами управління через чіткий розподіл функціональних обов’язків і прав;
Недосконалість нормативної бази, що регламентує роботу школи;
Матеріальна база навчальних закладів застаріла. Недостатня кількість демонстраційного обладнання, наочності;
Недостатня відповідальність батьків за навчання та виховання дітей;
Недостатнє фінансування на утримання та розвиток навчальних закладів
Низький рівень зарплатні вчителя;
Застаріла база комп’ютерів, відставання в інформатизації та комп’ютеризації від сучасних вимог. Низький рівень забезпечення сільських шкіл якісною мережею Інтернет;
Фінансування управлінь освіти, підвищення престижу роботи державного службовця;
Неякісна підготовка майбутнього вчителя у вищому навчальному закладі, відсутність мотивації у його роботі;
Тендери ... Читати далі »
Категория: Актуально! | Просмотров: 881 | Добавил: osvita | Дата: 15.08.2012 | Комментарии (0)

      В Україні, за даними Міністерства охорони здоров'я, зафіксована тенденція до зменшення кількості здорових дітей
      Протягом останнього десятиліття темп приросту захворювань дітей у віці до 14 років становить майже 32%. Про це в своїй статті для ZN.UA пише оглядач Ольга Скрипник.
      Дослідження науковців засвідчили: за період навчання з 1 по 9 клас поширеність хвороб органів травлення, а також зниження гостроти зору зростає у півтора рази, ендокринної системи — у 2,6 рази. Майже кожен випускник має вади опорного-рухового апарату, поширеність патології вже наблизилася до 90%.
"Батьки занепокоєні — до школи діти йдуть здоровими, а закінчують її з цілим букетом хронічних хвороб", — зазначає оглядач.
      У свою чергу заступник директора Інституту гігієни та медичної екології імені О. Марзєєва, член-кореспондент НАМНУ Надія Полька, зазначає, що проблеми зі здоров’ям дітей пов’язані не тільки зі школою.
     "Сьогодні до школи йде значно більший відсоток хворих дітей, ніж це було, скажімо, два десятиліття тому. Матеріали досліджень, якими займаюся впродовж 30 років, свідчать, що багато дітей починають навчання, вже маючи хронічні хвороби і функці ... Читати далі »
Категория: Актуально! | Просмотров: 662 | Добавил: osvita | Дата: 14.08.2012 | Комментарии (0)

     Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України повідомляє про оприлюднення на офіційному сайті (рубрика „Громадське обговорення") проекту нової редакції Державного стандарту початкової загальної освіти для дітей з особливими освітніми потребами.
     Проект Державного стандарту розроблено відповідно до наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту від 24.01.2012 № 54 «Про утворення робочих груп з розроблення проекту нової редакції Державного стандарту початкової загальної освіти для дітей з особливими освітніми потребами».
     Зауваження та пропозиції до проекту просимо надсилати на електронну адресу t.sy
monenko@gmail.com
Категория: Актуально! | Просмотров: 651 | Добавил: osvita | Дата: 13.08.2012 | Комментарии (0)

              В рамках Всеукраїнської акції "Нові стандарти - нова школа" 10 серпня делегація Білоцерківського району у складі начальника відділу освіти Литвина А.В., завідуючої РМК Лавренчук Г.М., методиста з початкової освіти Роєнко С.М. завітала до колег Борзнянського району Чернігівської області.

     У ході зустрічі гості ознайомились з особливостями освітньої системи Борзнянського району, інноваціями в управлінській діяльності відділу освіти та методичного кабінету, досягненнями педагогічного та учнівського колективів району, станом готовності навчальних закладів до впровадження нових стандартів початкової освіти, а також відвідали Борзнянську гімназію імені Пантелеймона Куліша, Борзнянську ЗОШ І-ІІІ ступенів, Головеньківську ЗОШ І-ІІІ ступенів, Галайбинську ЗОШ І-ІІ ступенів та ДНЗ "Світлячок". Про актуальні питання розвитку Борзнянського району та освітньої галузі розповідали голова  райдержадміністрації Дробот А.А. та начальник відділу освіти Ярошенко Л.М. У заході взяли участь Андрієць С.В. - завідуюча РМК, голова профспілки працівників освіти, працівники відділу, методичного кабінету, педагоги району.

... Читати далі »

Категория: Актуально! | Просмотров: 838 | Добавил: osvita | Дата: 11.08.2012 | Комментарии (0)

Міністерством освіти надано рекомендації щодо створення навчальними закладами умов для збереження і розвитку національних мов та культур

     Міністерство освіти рекомендує посилити роль школи у становленні громадянського суспільства в Україні, яке має трансформувати етнічні спільноти у суспільно-політичну, об’єднану спільними цінностями і пріоритетами.

     Про це йдеться у відповідному листі освітнього відомства, що надісланий обласним управлінням освіти та інститутам післядипломної педагогічної освіти.

     У міністерстві зазначають, що новий 2012/13 навчальний рік починається в умовах, коли однією з провідних ідей навчально-виховного процесу є оптимізація виховного простору у відродженні національних традицій, забезпечення освітніх потреб національних меншин та народів.
... Читати далі »
Категория: Актуально! | Просмотров: 705 | Добавил: osvita | Дата: 04.08.2012 | Комментарии (0)

     Міністерство освіти і науки, молоді та спорту повідомляє про оприлюднення 19 липня 2012 року на своєму офіційному веб-сайті (рубрика "Громадське обговорення”) проекту Інструкції про звільнення від проходження державної підсумкової атестації учнів (вихованців) загальноосвітніх навчальних закладів  

... Читати далі »

Категория: Актуально! | Просмотров: 858 | Добавил: osvita | Дата: 23.07.2012 | Комментарии (0)

     Дмитро Табачник сподівається, що до середини жовтня проблема з вуличними вбиральнями буде вирішена в усіх українських школах
    Міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник сподівається, що максимум до середини жовтня в усіх українських школах проблема з використанням вуличних туалетів буде вирішена і в навчальних закладах будуть обладнані вбиральні всередині приміщень.
    Як повідомляє УНІАН, про це він заявив журналістам після засідання Кабінету Міністрів.
    "Якщо до 1 вересня ні, то до 1 жовтня, до середини жовтня, це абсолютно реалістично. Це не такі вже великі витрати", - сказав Д.Табачник.
   При цьому міністр підкреслив, що вирішення цього питання знаходиться в компетенції місцевих органів влади.
   Нагадаємо, вчора після відвідування Деснянської водопровідної станції прем'єр-міністр України Микола Азаров нагадав місцевим чиновникам про необхідність облаштування приміщень сільських шкіл стаціонарними туалетами.
   "Якщо говорити в цілому по Україні, то у нас 70% сільських населених пунктів не мають каналізації. Ми ставимо завдання, щоб сільські школи мали теплі туалети, щоб діти наші не бігали в туалет на вулицю в мінус 36 градусів, і не застуджувалися... Я не соромлюся питати, коли приїжджаю (в регіони, - ред.) і не просто питати буду. Ось 1 вересня наступить, будемо вживати заходи до тих, ... Читати далі »
Категория: Актуально! | Просмотров: 721 | Добавил: osvita | Дата: 19.07.2012 | Комментарии (0)

      11 липня 2012 року відбулася нарада під головуванням заступника Міністра Бориса Жебровського з секретарями предметних комісій Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства.
    Заступник Міністра зазначив, що Міністерство продовжує процес перезавантаження методичних служб, основним завданням роботи яких має стати консультативна діяльність.
    З наступного навчального року початкова школа починає працювати за новим Державним стандартом; з 1 вересня 2013 року починається поетапне і поступове впровадження нових начальних програм для 5–9 класів. Учителі всіх регіонів потребують реальної допомоги від методичних служб щодо впровадження нових нормативних документів.
     Відповідно зміниться і розшириться функція предметних комісій Міністерства, які мають не лише розглядати подані рукописи, а й визначати стратегію у межах свого навчального предмета для нових документів, посібників, монографій, методичних рекомендацій, які практично можуть допомогти учителям у щоденній роботі.
    Також обговорено низку питань, які потребують скорішого вирішення: перегляд експериментів Всеукраїнського рівня; модернізація нормативної бази; підвищення ролі предметних комісій і посиленн ... Читати далі »
Категория: Актуально! | Просмотров: 755 | Добавил: osvita | Дата: 12.07.2012 | Комментарии (0)

     Міністерство освіти і науки, молоді та спорту повідомляє про оприлюднення 20 червня 2012 року на офіційному веб-сайті (рубрика "Громадське обговорення”) проекту Інструкції з ведення ділової документації в позашкільних навчальних закладах, розробленого відділом позашкільної освіти, виховної роботи та захисту прав дитини.

Зауваження та пропозиції до проекту просимо надсилати на електронну адресу a_serednytska@mon.gov.ua.


Категория: Актуально! | Просмотров: 1054 | Добавил: osvita | Дата: 20.06.2012 | Комментарии (0)

Прем’єр-міністр доручив педагогам спільно з Міністерством освіти простежити за тим, щоб виховна функція у школах реалізовувалася в повній мірі

У четвер відбулася зустріч Миколи Азарова з директорами та вчителями загальноосвітніх шкіл під час якої прем’єр звернув увагу на педагогічний аспект середньої освіти.

"Я, звичайно, не педагог, але мені уявляється, що важливо зараз дати нашим школярам не тільки сукупність знань, - сказав Прем'єр. - А, може, найголовніше - навчити дитину думати, шукати знання, зацікавити її у пошуку цих знань".

Голова уряду зазначив, що зараз є всі умови для саморозвитку дитини: "Сучасний світ надає дітям різні можливості отримання інформації - інтернет, всілякі електронні енциклопедії. Тому потрібно, щоб діти хотіли самі шукати корисну інформацію. Необхідно заохочувати змагальність, щоб дитина прагнула бути першою скрізь і у всьому. Виховувати дух лідерства, а лідери нам потрібні скрізь!"

При цьому, за словами Миколи Азарова, не варто забувати і про педагогічний аспект: "Нам не просто потрібен технар, добре освічений і підготовлений до вступу у вищу школу, а нам потрібна ще й вихована людина".

Прем'єр-міністр переконаний, що школа повинна виховувати в дітях такі якості як порядність та чесність: "Хіба ці якості не можна або не треба прищеплювати у школах? Хіба не можна відразу говорити дітям, що соромно говорити неправду?". З цього приводу Микола Азаро ... Читати далі »
Категория: Актуально! | Просмотров: 754 | Добавил: osvita | Дата: 06.06.2012 | Комментарии (0)

Про підготовку та проведення Всеукраїнського Дня дошкілля

На виконання постанови Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 р. № 629 "Про затвердження Державної цільової соціальної програми розвитку дошкільної освіти на період до 2017 року" та резолюції І Всеукраїнського з’їзду працівників дошкільної освіти щодо відзначення Всеукраїнського Дня дошкілля, з метою підняття престижності професії педагога дошкільного навчального закладу, визначення та об’єднання потенціалу дошкільної освіти різних регіонів України, Міністерство оголошує проведення в м. Києві 27 вересня 2012 року Всеукраїнського Дня дошкілля.

У рамках підготовки до проведення зазначеного заходу, просимо надати інформацію:
про кращий дошкільний навчальний заклад або навчально-виховний комплекс області, м. Києва та м. Севастополя, згідно з додатком 1;
про кращого фахівця педагогічної майстерності - вихователя дошкільного навчального закладу або навчально-виховного комплексу, згідно з додатком 2.

До 15 серпня 2012 року повідомити Міністерство про участь у відзначенні Всеукраїнського Дня дошкілля та всі зазначені матеріали надіслати департаменту загальної середньої т ... Читати далі »
Категория: Актуально! | Просмотров: 1220 | Добавил: osvita | Дата: 28.05.2012 | Комментарии (0)

     Міносвіти стимулює механізми корупції у вузах завдяки врахуванню балів шкільного атестата, додаткових балів за успіхи у навчанні і закінчення підготовчих курсів

На цьому наголошує уповноважений Президента України з прав дитини Юрій Павленко, повідомляє Радіо Свобода. За його словами, це також зумовлює погіршення рівня шкільної освіти.

"Треба остаточно припинити постійні моделювання, зміни щорічні, які вводять нестабільність для дітей і сімей, котрі змушені шукати шляхи вступу до вишів. Як тільки ключовим критерієм для вступу у вищий навчальний заклад стають знання, це змушує і батьків, і вчителів, і дітей до рівня знань ставитися з найвищою відповідальністю", – наголосив уповноважений з прав дитини.

На думку Юрія Павленка, розвитку корупції у вищих навчальних закладах також сприяє неповноцінне функціонування Болонської системи, через що студенти і донині змушені здавати заліки та іспити.

Водночас, за словами Юрія Павленка, за 20 років незалежності рівень корупції під час вступу до вищих навчальних закладів значно зменшився.

Згідно з умовами цьогорічного вступу, окрім результатів зовнішнього незалежного оцінювання, враховуватиметься середній бал шкільного атестата абітурієнті ... Читати далі »
Категория: Актуально! | Просмотров: 718 | Добавил: osvita | Дата: 26.05.2012 | Комментарии (0)

    Департаментом загальної середньої та дошкільної освіти проведено чергове засідання робочої групи щодо розроблення Державного стандарту початкової загальної освіти для дітей з особливими освітніми потребами.
     Керівниками творчих колективів, які беруть участь у розробленні Державного стандарту для дітей з різними видами порушень психофізичного розвитку, представлено відпрацьовану структуру Державного стандарту, визначено особливості змісту початкової загальної освіти для дітей з особливими освітніми потребами, розподіл кількості годин Базового навчального плану на освітні галузі.
    Обговорено питання уведення корекційно-розвиткової освітньої галузі та корекційно-розвиткового компоненту, його реалізації при викладанні кожного навчального предмету.
    Обговорено пропозиції Державного стандарту початкової загальної освіти для дітей з особливими освітніми потребами, надіслані від практичних працівників навчальних закладів для дітей з особливими освітніми потребами.
     Усі внесені пропозиції розглядатимуться у подальшій роботі над розробкою Державного стандарту.
Категория: Актуально! | Просмотров: 863 | Добавил: osvita | Дата: 22.05.2012 | Комментарии (0)

19 грудня - день народження сайту

Календар
«  Травень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Статистика

Locations of visitors to this page


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 387
Погода


Онлайн переводчик
поменять
Copyright MyCorp © 2024