П`ятниця, 29.03.2024, 18:01
Методична служба
Вітаю Вас Гость | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Актуально! [732] Атестація педпрацівників [13]
Батькам [4] Вітаємо! [197]
День сьогодні [108] Державна підсумкова атестація [20]
Діловодство [2] Документ [14]
Закінчення навчального року [27] Запрошуємо до обговорення [2]
ЗНО [46] Інклюзивне навчання [2]
Інспектування [4] Конкурс [106]
Методичні заходи [558] Науково-методична рада РМК [3]
Нарада директорів [28] Нарада заступників директорів з навчально-виховної роботи [14]
Обдарована дитина [85] Педагогічні кадри [55]
Позакласна робота [39] Початок навчального року [105]
Предметний тиждень [102] Тема тижня [10]
Управлінська діяльність [36] Спорт [29]
Шкільні новини [413]
Корисні посилання

СТРІЧКА НОВИН

Освітній портал

Головна » 2011 » Березень » 17 » Прес-конференція Дмитра Табачника
13:32
Прес-конференція Дмитра Табачника
Під час прес-конференції Міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник зазначив, що наразі завершується процес реєстрації і перевірки тих, хто бажає взяти участь цього року в зовнішньому незалежному оцінюванні. «Ми виходимо на прогнозовані проектні показники. Уже майже 251,5 тисяч осіб виявили бажання брати участь у зовнішньому незалежному оцінюванні», – зазначив Дмитро Табачник.
За словами Міністра, серед зареєстрованих 194 тисячі – цьогорічні випускники і майже 60 тисяч – це випускники попередніх років. «У нас в цьому році є приємна новина, яка свідчить про зростання поваги до інженерних і технічних напрямів підготовки у навчальних закладах, адже зафіксовано абсолютно рекордну кількість бажаючих складати тести з математики – майже 162 тис.», - розповів Дмитро Табачник. Найважливішим з того, що вдалося зробити за минулий рік, як зазначав Міністр, стало відновлення «зруйнованих» за попередні роки, низки держаних програм. «Перше, це програма «Шкільний автобус», яка надає можливість забезпечити рівний доступ до якісної освіти учнів, що проживають і навчаються в сільській місцевості. Якщо, наприклад у 2008-2009 роках не було придбано жодного автобуса за кошти державного бюджету, то в 2010 році, попри фінансову скруту та економічні проблеми, Міністерство організувало поставку до сільських шкіл 170 автобусів. У цьому році Урядом передбачені кошти на придбання 250 шкільних автобусів, а також ще 16 автобусів для дітей з особливими потребами», - зауважив Міністр.

«Ми також відновили державну програму забезпечення комп'ютерною технікою сільських і районних шкіл. Спільно зі Світовим банком успішно завершується робота, в результаті якої, понад 300 спеціалізованих навчальних кабінетів з фізики, хімії, біології та математики будуть обладнані у середніх загальноосвітніх навчальних закладах», - сказав Дмитро Табачник. У липні 2010 року ухвалено дуже важливий закон, який отримав велику підтримку і освітян, і громадськості (більше 90% респондентів). «Цим законом запроваджено 11-річне навчання. Також передбачено можливість створення освітніх округів. До речі, в Україні, від часу прийняття цього документу, вже створено майже 1500 освітніх округів. (об’єднання зусиль, фінансів, коштів різних освітянських установ). У законі вперше з'явилося законодавчо закріплене поняття "інклюзивна освіта". Це викликано необхідністю створення умов для навчання дітей з особливими потребами на базі загальноосвітніх шкіл, що є, міжнародною практикою», - поінформував Міністр. За словами Дмитра Табачника, законодавче закріплення поняття інклюзивної освіти в 2010 році дозволило забезпечити впровадження в Україні європейського досвіду соціальної адаптації дітей з особливими потребами. «Це дозволяє перейняти європейський досвід і навчати дітей з особливими потребами в звичайних середніх школах, тому що створювати для них якусь освітню резервацію, на мою думку, абсолютно неправильно», - зазначив Міністр.
Наразі, вже близько 130 тисяч дітей в Україні з особливими потребами охоплені інклюзивною освітою, яка передбачає пристосування навчального процесу до потреб та особливостей дітей з обмеженими можливостями.
На думку Дмитра Табачника, навчання дітей з особливими потребами у звичайних школах буде надзвичайно корисним для їх соціальної адаптації, а також сприятиме гуманізації освітнього процесу в цілому.
«Також започатковано, розроблено і ухвалено Урядом низку дуже важливих документів. Зокрема, вперше за двадцять років незалежності це – державна програма розвитку дошкільної освіти до 2017 року. Міністерством у минулому році було оголошено «хрестовий похід» за повернення дитячих садочків. Згідно з офіційної статистики, впродовж 2010 року в Україні відновлено роботу 240 дошкільних навчальних закладів», - розповів Міністр освіти і науки, молоді та спорту.

Тож Міністерство планує продовжити цю роботу та до кінця цього року охопити дошкільним навчанням 97 % дітей 5 річного віку (починали з 93%). За словами Дмитра Табачника, вісім областей (Хмельницька, Тернопільська, Сумська, Миколаївська, Житомирська, Полтавська, Чернігівська і Донецька) довели практично до 100% охоплення п’ятирічних дітей різними формами дошкільної освіти. Дмитро Табачник розповів, що минулого року Міністерством було затверджено і апробовано програму "Впевнений старт", яка передбачає розвиток дошкільної освіти та включає якісно новий стандарт дошкільної освіти, зрозуміла та проста для батьків. «Вперше в історії країни ми провели Всеукраїнський з'їзд працівників дошкільної освіти (1500 делегатів), змінили штатний розпис для дитячих садків. Нагадаю, що старі розписи діяли і не змінювалися з 1971 року», зазначив він.
Міністр розповів, що продовжується робота над новим державним стандартом загальної середньої освіти і новим державним стандартом початкової освіти.

Також під час прес-конференції Міністр Дмитро Табачник повідомив, що завдяки праву, яке отримали університети у минулому році, обирати мову для навчання іноземців, кількість студентів з-за кордону в Україні збільшилась майже на 2,5 тис. осіб. «У 2010 році я своїм наказом дозволив вищим навчальним закладам, незалежно від підпорядкування і форми власності, обирати мову навчання для іноземців. І це одразу дало свої результати. Ми зробили це в квітні, а вже з початку нового навчального року в Україні майже на 2,5 тисяч зросла кількість іноземних студентів. Вперше за роки незалежності ми маємо рекордну кількість іноземних студентів», - констатував Міністр. У 2010-2011 навчальному році в Україні здобувають вищу освіту більше 48 тис. студентів з 134 країн світу. Рекордсменом є Китай – 6 тис. студентів, Туркменістан – 5,5 тис. студентів, Росія – 4 тис. студентів, Індія – 3 тис. студентів тощо. Дмитро Табачник наголосив, що усі вони навчаються за контрактом, і це приносить до бюджету навчальних закладів близько 800 000 грн. на рік, а в економіку країни студенти-іноземці, задовольняючи свої потреби на проживання та харчування, протягом року приносять близько 500 000 млн. доларів. Міністр додав, що у цьому році Міністерство планує збільшити кількість іноземних студентів до 50 тисяч чоловік.
Також, Міністр зазначив, що Міністерство освіти і науки, молоді та спорту вкрай стурбоване ситуацією, яка склалася навколо питань, пов’язаних зі збереженням мережі загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів. «Дуже часто на місцях, без урахування освітніх потреб, ухвалюються рішення, пов’язані з відчуженням та передачею в оренду будівель, земель та майна дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладів», - підкреслив Міністр.

За словами Дмитра Табачника, перевірками встановлено, що протягом 2007-2009 років лише у місті Києві було передано різним приватним суб’єктам господарювання, які не провадять освітню діяльність, за рішеннями органів місцевого самоврядування землі цілого ряду навчальних закладів, в першу чергу шкіл. «На наше прохання прокуратурою міста Києва, за результатами перевірки законності таких дій, порушено більше десятка кримінальних справ, попереджено та припинено незаконне вилучення лише в місті Києві майже 327 га земель, які належали навчальним закладам і на яких розташовані заклади освіти», - сказав Дмитро Табачник. Міністр особисто звернувся до керівників обласних органів управління освіти з вимогою недопущення порушень при передачі в оренду приміщень середніх шкіл, дошкільних установ. Також Міністерством направлено листи на адресу губернаторів та Генеральної прокуратури з проханням взяти на контроль дотримання Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та низки нормативних актів Кабінету Міністрів. Тож, за словами Дмитра Табачника, Міністерство починає цілу програму під гаслом: «Земля школам і дитячим садкам». Міністр поінформував присутніх про плани на поточний рік, зокрема: посилення державної підтримки розвитку мережі дошкільних навчальних закладів, запровадження інформаційно-комунікаційних технологій у загальноосвітніх навчальних закладах, запровадження Національної рамки кваліфікацій тощо. Також, за словами Дмитра Табачника, Міністерством освіти і науки, молоді та сорту передбачено проведення цікавих міжнародних заходів. «У вересні цього року в рамках Програми головування України в Комітеті міністрів Ради Європи у Києві вперше відбудеться Форум міністрів освіти європейських країн «Школа XXI століття: Київські інціативи». Також заплановано проведення XI Форуму наукової та творчої інтелігенції країн СНД. У жовтні у шести містах Російській Федерації пройдуть Дні освіти і науки України», - розповів Міністр. Потім Дмитро Табачник відповів на численні запитання журналістів, що стосувалися розвитку вищої, загальної середньої та дошкільної освіти, розширення міжнародного співробітництва та впровадження інноваційних технологій у навчально-виховний процес.
Категорія: Актуально! | Переглядів: 965 | Додав: osvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

19 грудня - день народження сайту

Календар
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Статистика

Locations of visitors to this page


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 387
Погода


Онлайн переводчик
поменять
Copyright MyCorp © 2024