Вівторок, 19.03.2024, 07:36
Методична служба
Вітаю Вас Гость | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Актуально! [732] Атестація педпрацівників [13]
Батькам [4] Вітаємо! [197]
День сьогодні [108] Державна підсумкова атестація [20]
Діловодство [2] Документ [14]
Закінчення навчального року [27] Запрошуємо до обговорення [2]
ЗНО [46] Інклюзивне навчання [2]
Інспектування [4] Конкурс [106]
Методичні заходи [558] Науково-методична рада РМК [3]
Нарада директорів [28] Нарада заступників директорів з навчально-виховної роботи [14]
Обдарована дитина [85] Педагогічні кадри [55]
Позакласна робота [39] Початок навчального року [105]
Предметний тиждень [102] Тема тижня [10]
Управлінська діяльність [36] Спорт [29]
Шкільні новини [413]
Корисні посилання

СТРІЧКА НОВИН

Освітній портал

Новини » Управлінська діяльність
1 2 »
МОН: канікули проводяться з урахуванням місцевих умов

Строки шкільних канікул встановлюються загальноосвітніми навчальними закладами за погодженням з місцевими органами управління освітою. Про це йдеться у повідомлені Міністерства освіти і науки.

У міністерстві наголошують, що питання структури навчального року у загальноосвітніх навчальних закладах незалежно від підпорядкування, типів і форм власності урегульовано статтею 16 Закону України "Про загальну середню освіту", згідно з якою структура навчального року встановлюються загальноосвітнім навчальним закладом у межах часу, передбаченого робочим навчальним планом, за погодженням з відповідним органом управління освітою.

"Таким чином, строки канікул встановлюються загальноосвітніми навчальними закладами за погодженням з місцевими органами управління освітою, але їхня тривалість протягом навчального року не може бути меншою 30 календарних днів", - зазначають у відомстві.

У Міністерстві освіти повідомляють, що відповідно до пункту 9 статті 16 та пункту 1 статті 22 Закону України "Про місцеві державні адміністрації" саме місцеві державні адміністрації здійснюють на відповідних територіях державний контроль, зокрема, за додержанням законодавства з питань науки і освіти та реалізують державну політику в цих галузях.

Також у Міністерстві освіти і науки нагадали, що місцевим органам управління освітою та загальноосвітнім навчальним закладам було направлено рек ... Читати далі »
Категория: Управлінська діяльність | Просмотров: 726 | Добавил: osvita | Дата: 29.10.2013 | Комментарии (0)

Табачник заявив, що використання учнями на уроці підручників з грифуванням МОН є обов’язковим

     Міністр освіти Дмитро Табачник висловив власне бачення на питання процедури надання грифів МОН та зауважив, що використання вчителями уроці підручників та навчально-методичної літератури з відповідним грифуванням є обов’язковим.

... Читати далі »

Категория: Управлінська діяльність | Просмотров: 805 | Добавил: osvita | Дата: 22.10.2013 | Комментарии (0)

     У навчальних закладах району розпочався тиждень географії і туризму...

       23 вересня 2013 року в Узинській ЗОШ І-ІІ ступенів №5  пройшла географічна вікторина.  В ерудованості та кращій обізнаності з питань  географії змагалися між собою учні 6-9 класів. Перемогу одержали знавці географії 9 класу. Найкращі знання показали учні 8 класу - Синиця Володимир і Кривошея Любов та дев'ятикласниики - Барахтян Ярослав і Луговець Артем! Географічну вікторину підготувала та провела учитель географії Узинської ЗОШ І-ІІ ступенів №5 Погоріла Алла Микитівна.  Директор школи Курінна Алла Тимофіївна переконана, що позакласні заходи з географії сприяють формуванню  пізнавального інтересу учнів, розвивають творчу активність, кмітливість, ерудицію та логіку. ... Читати далі »

Категория: Управлінська діяльність | Просмотров: 874 | Добавил: osvita | Дата: 23.09.2013 | Комментарии (0)

Зосередження зусиль усього педагогічного колективу на вирішенні конкретної педагогічної проблеми допомагає значно підвищити ефективність і результативність навчально-виховного процесу

У програмному документі "Національна доктрина розвитку освіти України у ХХІ столітті" гостро поставлено питання про необхідність розвитку ініціативи, творчості педагогічних працівників. Досвід свідчить, що лише за координації зусиль усього педагогічного колективу, зосередженні його уваги на вирішенні конкретної педагогічної проблеми можна значно підвищити ефективність і результативність навчально-виховного процесу.

Завдання, визначені основними державними освітянськими до ... Читати далі »

Категория: Управлінська діяльність | Просмотров: 2320 | Добавил: osvita | Дата: 09.12.2012 | Комментарии (0)

        У поточному навчальному році складовою мережі денних загальноосвітніх навчальних закладів області є 366 закладів І-ІІІ ступеня. Профільне навчання здійснюється у 94,3% цих закладів, де є 10-11 класи, з них у сільській місцевості у 94,4% від загальної кількості загальноосвітніх навчальних закладів І-ІІІ ступенів.
      Враховуючи схильність учнів до вивчення предметів, накопичений досвід навчальних закладів щодо організації навчання певного профілю у старшій школі, кадрове забезпечення, запити батьків і бажання учнів, у області мають попит усі напрями профільного навчання.
        Перевага надається: природничо-математичному, філологічному та технологічному напрямам.
       На вибір профільного напряму та ефективність навчання суттєво впливає допрофільна підготовка. Визначення рівня навчальних досягнень учнів основної школи, профконсультаційна психодіагностика з метою визначення їх професійних інтересів сприяють осмисленому вибору предметів для поглибленого вивчення. Понад 12,6 тис. учнів 90 загальноосвітніх шкіл області вивчають предмети поглиблено. Найбільший інтерес викликає поглиблене вивчення математики, іноземних мов, української мови та літератури.
        З метою задоволення освітніх потреб обдарованої учнівської молоді на початок навчального року Буринська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 1 Сумської області реор ... Читати далі »
Категория: Управлінська діяльність | Просмотров: 1199 | Добавил: osvita | Дата: 24.11.2012 | Комментарии (0)

     У Міністерстві освіти відбулася нарада ректорів інститутів післядипломної педагогічної освіти, в ході якої також було обговорено проблему кадрового забезпечення у дошкільних навчальних закладах
    За повідомленням прес-служби Міністерства освіти, під час наради заступник міністра Борис Жебровський окреслив проблему кадрового забезпечення у дошкільних навчальних закладах.
    "Тут чимало вакансій. Проблема полягає у тому, щоб заохотити фахівців працювати педагогами саме у дошкільних закладах", - наголосив Жебровський.
     Також на переконання чиновника окремого втручання міністерства потребує питання експериментальної діяльності у навчальних закладах, яка часто суперечить не тільки нормативній базі, а й здоровому глузду. Зокрема, на думку Жебровського, гострої критики заслуговують ті керівники шкіл, де діти в "підготовчих класах" по суті "сіли за парти".
     "Потрібно негайно перевірити такі школи і повернути дітям дитинство. Викликає занепокоєння й те, що чимало вчителів перших класів свідомо йдуть на порушення – задають домашні завдання і виставляють оцінки", - зазначив заступник міністра.

За матеріалам: Освіта.ua
Категория: Управлінська діяльність | Просмотров: 804 | Добавил: osvita | Дата: 07.11.2012 | Комментарии (0)

Міносвіти рекомендує перенести строки осінніх канікул у зв’язку із розташуванням у школах виборчих дільниць, школярі відпочиватимуть з 25 жовтня до 1 листопада
Відповідні рекомендації містяться у листі освітнього відомства, який надіслано начальникам обласних управлінь освіти і науки.
У зв’язку з тим, що переважна більшість виборчих дільниць розташована в загальноосвітніх навчальних закладах, у міністерстві пропонують розпочати шкільні осінні канікули на чотири дні раніше - у четвер 25 жовтня. Навчальні заняття мають розпочатися також у четвер - 1 листопада.
У профільному відомстві зауважують, що це дасть можливість організовано розпочати та завершити роботу виборчих дільниць, уникнути ускладнення епідеміологічної ситуації в дитячих колективах та якісно підготувати шкільні приміщення до проведення навчальних занять.
Нагадаємо, парламентські вибори в Україні відбудуться у неділю 28 жовтня.
Попередніми рекомендаціями, якими було визначено структуру 2012/2013 навчального року, передбачалося проведення осінніх канікул з 29 жовтня до 4 листопада.

За матеріалам: Освіта.ua
Категория: Управлінська діяльність | Просмотров: 1155 | Добавил: osvita | Дата: 19.10.2012 | Комментарии (0)

Щодо проведення осінніх учнівських канікул
у 2012/13 навчальному році


У зв’язку з тим, що переважна більшість виборчих дільниць розташована в загальноосвітніх навчальних закладах Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України пропонує провести осінні учнівські канікули з 25 по 31 жовтня 2012 року (початок занять – 1 листопада).

Вважаємо, що це дасть можливість організовано розпочати та завершити роботу виборчих дільниць, уникнути ускладнення епідеміологічної ситуації в дитячому колективі та якісно підготувати шкільні приміщення до проведення навчальних занять відповідно санітарних норм.

Заступник Міністра Б.М. Жебровський

За матеріалам: Освіта.ua
Категория: Управлінська діяльність | Просмотров: 935 | Добавил: osvita | Дата: 24.09.2012 | Комментарии (0)

Сьогодні на засіданні Уряду прийнято постанову «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України (щодо затвердження зразка атестата про повну загальну середню освіту)».

Відповідно до Положення про державну підсумкову атестацію студентів з предметів загальноосвітньої підготовки у вищих навчальних закладах І-ІІ рівнів акредитації, які здійснюють підготовку кадрів на основі базової загальної середньої освіти, атестати про повну загальну середню освіту замовляються і одержуються навчальним закладом після закінчення студентом другого курсу (після повного опрацювання програми загальноосвітньої підготовки) і зберігаються в особовій справі студента до закінчення ним навчання.

Таким чином, з метою уніфікації атестатів про повну загальну середню освіту виникла необхідність внести зміни до чотирьох зразків документів про освіту та вчені звання, затверджених постановою КМУ від 12 листопада 1997 р. № 1260 «Про документи про освіту та вчені звання», а саме:

- Атестата про повну загальну середню освіту;

- Атестата з відзнакою про повну загальну середню освіту (для випускників, нагороджених срібною медаллю «За досягнення у навчанні»);

- Атестата з відзнакою про повну загальну середню освіту (для випускників, нагороджених золотою медаллю «За високі досягнення у навчанні»);

- Додатка до атестата про повну загальну середню освіту.

Після затвердження Урядом нових зр ... Читати далі »
Категория: Управлінська діяльність | Просмотров: 1108 | Добавил: osvita | Дата: 06.09.2012 | Комментарии (0)

Про затвердження форм звітності з питань загальної середньої освіти  та інструкцій щодо їх заповнення

      Відповідно до статті 18 Закону України "Про інформацію”, Положення про Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, затвердженого Указом Президента України від 08 квітня 2011 року № 410, та з метою приведення нормативно-правових актів у відповідність до чинного законодавства України 

Н А К А З У Ю: 

... Читати далі »

Категория: Управлінська діяльність | Просмотров: 1316 | Добавил: osvita | Дата: 11.08.2012 | Комментарии (0)

Про Всеукраїнський огляд-конкурс
на кращий стан фізичного виховання
в навчальних закладах системи освіти України


Відповідно до пункту 4 Положення про Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, затвердженого Указом Президента України від 08 квітня 2011 року № 410, та з метою підвищення якості навчально-виховного процесу, стимулювання педагогічних колективів до творчої роботи з фізичного виховання, популяризації здорового способу життя серед дітей та учнівської молоді НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Положення про Всеукраїнський огляд-конкурс на кращий стан фізичного виховання в навчальних закладах системи освіти України, що додається.

2. Скасувати наказ Міністерства освіти і науки України від 15 лютого 2006 року № 102 "Про Всеукраїнський огляд-конкурс на кращий стан фізичного виховання в навчальних закладах України".

3. Комітету з фізичного виховання та спорту (Гамов В.Г.) забезпечити державну реєстрацію цього наказу в Міністерстві юстиції України у встановленому законодавством порядку.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на першого заступника Міністра Є.М. Суліму.

5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Міністр Д.В. Табачник

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства освіти і науки,
молоді та спорту
23.04.2012 № 491

Зареєстровано
в Міністерстві юстиції Україн ... Читати далі »
Категория: Управлінська діяльність | Просмотров: 1496 | Добавил: osvita | Дата: 23.05.2012 | Комментарии (0)

Про проведення Тижнів знань з основ
безпеки життєдіяльності у дошкільних та
загальноосвітніх навчальних закладах України


На виконання Доручення Президента України від 29.02.2012 № 1-1/516, розпорядження Кабінету Міністрів України від 30 листопада 2011 року № 1215-р "Про затвердження плану основних заходів цивільного захисту на 2012 рік", наказу МНС України від 16.12.2011 № 1336 "Про затвердження Плану виконання основних заходів МНС у сфері цивільного захисту на 2012 рік" та у зв'язку з проведенням цілеспрямованої профілактичної роботи з населенням щодо профілактики травматизму невиробничого характеру, з метою виховання поважного ставлення до безпеки людини; формування у підростаючого покоління світоглядних та етичних основ здорового способу життя, гармонізованих з природними, технічними та соціальними чинниками; усвідомлення необхідності вироблення навичок з дотримання правил поведінки у надзвичайних ситуаціях, що виникають при порушенні життєвого процесу у побуті, під час трудової діяльності чи в соціальному середовищі; підняття рівня інформаційно-просвітницької роботи з питань забезпечення безпечної життєдіяльності населення наказуємо:

1. ГТУ (ТУ) МНС в Автономній Республіці Крим, областях, містах Київ та Севастополь, Міністерству освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, управлінням освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрац ... Читати далі »
Категория: Управлінська діяльність | Просмотров: 1426 | Добавил: osvita | Дата: 14.05.2012 | Комментарии (0)

У Держінспекції навчальних закладів обговорили критерії системи оцінювання, що дозволять враховувати думку громадськості при визначенні рейтингу шкіл

Міністерство освіти продовжує роботу з впровадження системи рейтингового оцінювання українських шкіл, основною метою якої є стимулювання підвищення якості освіти та здійснення моніторингу діяльності загальноосвітніх навчальних закладів.

Державною інспекцією навчальних закладів проведено круглий стіл з питань участі громадськості в моніторингу ефективності діяльності шкіл та визначення їх рейтингу. Основною темою заходу стало обговорення одного з модулів автоматизованої інформаційної системи «Рейтинг», з метою розробки критеріїв для врахування думки громадськості при визначенні рейтингу.

Під час обговорення перший заступник голови держінспекції Юрій Дудник зазначив, що стратегія реформування освіти спрямована на забезпечення державних гарантій рівного доступу до якісної освіти. "Це вимагає забезпечення сучасними механізмами вимірювання досягнутої якості освіти, виявлення факторів впливу на неї, оцінювання ефективності та результативності діяльності навчальних закладів", - зауважив він.

На його думку, одним з механізмів вимірювання є проведення постійного моніторингу, частково цю функцію може забезпечити а ... Читати далі »
Категория: Управлінська діяльність | Просмотров: 1025 | Добавил: osvita | Дата: 23.04.2012 | Комментарии (0)

      Про організацію літнього оздоровлення та відпочинку дітей у 2012 році
     З метою належної підготовки та проведення оздоровчої літньої кампанії у 2012 році, додержання законодавства у сфері оздоровлення та відпочинку дітей, наказую:

1. Міністру освіти і науки, молоді та спорту Автономної Республіки Крим, начальникам управлінь освіти і науки обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій:

1.1. Разом з місцевими органами виконавчої влади, іншими органами державної влади, профспілковими та громадськими організаціями провести необхідну організаційну роботу щодо своєчасної підготовки і проведення оздоровлення та відпочинку дітей влітку 2012 року.

1.2. Забезпечити цільове використання бюджетних коштів, передбачених на проведення оздоровлення та відпочинок дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки.

1.3. Сприяти залученню інвестицій на оздоровлення та відпочинок дітей, модернізацію дитячих закладів оздоровлення та відпочинку; забезпечувати всебічне заохочення та підтримку підприємств, установ, організацій, професійних спілок і фондів, а також добровільних внесків юридичних та фізичних осіб, спрямованих на оздоровлення і відпочинок дітей.

1.4. Посилити контроль за недопущенням ... Читати далі »
Категория: Управлінська діяльність | Просмотров: 1086 | Добавил: osvita | Дата: 17.04.2012 | Комментарии (0)

Щодо благодійних внесків  
       Міністерство стурбоване ситуацією, пов'язаною з фактами порушення прав дітей та учнівської молоді на доступність та безоплатність освіти, зокрема, примусовим збиранням в окремих дошкільних та загальноосвітніх закладах коштів на проведення різноманітних заходів, поповнення благодійних фондів та нецільового використання батьківських внесків. 
     Означене є грубим порушенням Закону України «Про благодійництво та благодійні організації», який передбачає можливість залучення лише добровільних пожертвувань та їх ретельного бухгалтерського обліку. 
Вважаємо, що наявність таких випадків свідчить про зниження персональної відповідальності керівників місцевих органів управління освітою і навчальних закладів, недостатній контроль з їхнього боку за діяльністю посадових осіб.
       Відсутність гласності, брак об'єктивної та достовірної інформації, низька поінформованість населення, слабкі зв'язки з громадськістю створюють передумови для виникнення негативних явищ у системі освіти та породжують звернення батьків, педагогічних працівників, повідомлення засобів масової інформації стосовно порушень нормативно-правових документів, що регламентують діяльність навчальних закладів та установ. 
  &nbs ... Читати далі »
Категория: Управлінська діяльність | Просмотров: 1701 | Добавил: osvita | Дата: 17.04.2012 | Комментарии (0)

  Інструктивно-методичні рекомендації
  «Організація роботи в дошкільних навчальних закладах у літній період» 

    Діяльність дошкільних навчальних закладів у літній період спрямовується на організацію змістовного, різноманітного буття з метою оздоровлення дітей, забезпечення їхнього активного відпочинку, закріплення, уточнення, розширення запасу набутих упродовж навчального року знань, уявлень про навколишній світ і самих себе, збагачення досвіду застосування практичних умінь, навичок у процесі різних видів дитячої діяльності: рухової, ігрової, пізнавальної, комунікативно-мовленнєвої, художньої, предметно-практичної тощо. 
Зміст діяльності дошкільного закладу на літній період є складовою річного плану роботи. Він розробляється перед початком нового навчального року у контексті ключових завдань діяльності дошкільного закладу, а наприкінці року (не пізніше травня) коректується, додатково заслуховується і затверджується на засіданні педагогічної ради, погоджується з районним/міським управлінням освіти й територіальною санітарно-епідеміологічною службою.
План роботи на літній період укладається з дотриманням загальної структури річного плану роботи дошкільного навчального закладу. У ньому висвітлюються:
- завда ... Читати далі »
Категория: Управлінська діяльність | Просмотров: 3651 | Добавил: osvita | Дата: 12.04.2012 | Комментарии (0)

4 квітня 2012 року Голова Державної інспекції навчальних закладів України Михайло Гончаренко взяв участь в науково-практичній конференції «Регіональний розвиток – основа розбудови української держави», яка була присвячена 20-річчю Донецького державного університету управління, і відбулася в сесійній залі Донецької обласної ради.

У Конференції взяли участь голова Донецької обласної ради Андрій Федорук, Голова Національного агентства України з питань державної служби В”ячеслав Толкованов, заступник голови–керівник апарату Донецької обласної державної адміністрації Андрій Фомін, а також понад 250 науковців з тридцяти вітчизняних вищих навчальних закладів та представники 12 іноземних держав.

На початку свого виступу Михайло Гончаренко зачитав її учасникам вітальне слово Міністра освіти і науки, молоді та спорту Дмитра Табачника, в якому він подякував присутнім за проведення цього поважного представницького форуму і наголосив, що «Конференція надасть змоги визначити та конкретизувати подальші шляхи удосконалення державної регіональної політики, обмінятися корисним досвідом щодо покращення системи державного управління через регіональний розвиток, приведення її у відповідність до сучасних критеріїв організації ефективної публічної влади – надважливої складової соціально-орієн ... Читати далі »
Категория: Управлінська діяльність | Просмотров: 1133 | Добавил: osvita | Дата: 07.04.2012 | Комментарии (0)

Про затвердження Положення про порядок відбору та направлення дітей Київської області на оздоровлення та відпочинок до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку у 2012 році  

Відповідно до Законів України „Про місцеві державні адміністрації”, „Про оздоровлення та відпочинок дітей”, Програми оздоровлення та відпочинку дітей Київської області на 2009 – 2013 роки, затвердженої рішенням Київської обласної ради від 02.04.2009 № 433-24-V, та з метою належної організації оздоровлення і відпочинку дітей у 2012 році: 

1. Затвердити Положення про порядок відбору та направлення дітей Київської області на оздоровлення та відпочинок до дитячих закладів оздоровлення та відпочинку у 2012 році (далі – Положення), що додається. 
2. Райдержадміністраціям, міськвиконкомам (міст обласного значення) забезпечити виконання цього Положення під час здійснення організації відбору і направлення дітей на оздоровлення та відпочинок.
... Читати далі »
Категория: Управлінська діяльність | Просмотров: 1062 | Добавил: osvita | Дата: 29.03.2012 | Комментарии (0)

1-20 21-36

19 грудня - день народження сайту

Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Статистика

Locations of visitors to this page


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 387
Погода


Онлайн переводчик
поменять
Copyright MyCorp © 2024