Масницю, масницю святкували Та й холодну, люту зиму проводжали. Закружляли в танцях, потонули в співах Вареничками пригощали та й усіх на диво.
Масляна (Масниця) — це веселе та радісне прощання із зимою, яке несе розквіт у природі і сонячне тепло. Люди з давніх-давен вважали весну народженням чогось нового, тому зустрічали її радісно. Весна асоціюється із Сонцем і теплом, яке воно несе, тому на честь нього спочатку пекли сухі коржі, а коли почали готувати заквасне тісто - млинці. Масляна походить від старовинного язичницького свята проводів зими, що зберігалося після прийняття християнства. Це перш за все багато ситної їжі, тому немає нічого заторного в тому, щоб в цей час поласувати, скуштувати самих різноманітних страв і не відмовляти собі ні в чому. Головною стравою на масляну є, як відомо, млинці, які печуть кожного дня з понеділка. Також Масляна відома всенародним гулянням: це танці, співи, катання з гірок, на санчатах, спорудження масляного опудала, костри тощо. Триває масляна тиждень. В 2013 році Масляна припадає на 11 березня.
|