Вівторок, 16.04.2024, 21:06
Методична служба
Вітаю Вас Гость | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Актуально! [732] Атестація педпрацівників [13]
Батькам [4] Вітаємо! [197]
День сьогодні [108] Державна підсумкова атестація [20]
Діловодство [2] Документ [14]
Закінчення навчального року [27] Запрошуємо до обговорення [2]
ЗНО [46] Інклюзивне навчання [2]
Інспектування [4] Конкурс [106]
Методичні заходи [558] Науково-методична рада РМК [3]
Нарада директорів [28] Нарада заступників директорів з навчально-виховної роботи [14]
Обдарована дитина [85] Педагогічні кадри [55]
Позакласна робота [39] Початок навчального року [105]
Предметний тиждень [102] Тема тижня [10]
Управлінська діяльність [36] Спорт [29]
Шкільні новини [413]
Корисні посилання

СТРІЧКА НОВИН

Освітній портал

Головна » 2012 » Травень » 3 » 3 травня -Всесвітній день свободи преси, день Сонця
09:16
3 травня -Всесвітній день свободи преси, день Сонця
     У 1993 році Генеральна Асамблея ООН проголосила 3 травня Всесвітнім днем свободи преси (рішення 48/432 від 20 грудня). Дане рішення стало результатом роботи Генеральної конференції ЮНЕСКО, яка в резолюції 1991 року про «Сприяння забезпеченню свободи преси у світі» визнала, що вільна, плюралістична та незалежна преса є необхідним компонентом будь-якого демократичного суспільства. Генеральна конференція передала Генеральній Асамблеї виражене державами - членами ЮНЕСКО побажання оголосити 3 травня «Міжнародним днем свободи преси». 
     Ця дата була обрана в ознаменування Віндхукської декларації зі сприяння забезпеченню незалежності та плюралізму африканської преси, прийнятої 3 травня 1991 року на семінарі зі сприяння забезпеченню незалежності та плюралізму африканської преси, організованому ЮНЕСКО та Організацією Об’єднаних Націй в Віндхук, Намібія. 
     Всесвітній день свободи преси є щорічним нагадуванням міжнародній спільноті про те, що свобода преси і свобода вираження поглядів є основними правами, закріпленими в Загальній декларації прав людини. Ми повинні захищати ці права, оскільки вони являють собою основу демократії і мають реальний вплив на життя людей в усьому світі. 

     Всесвітній день свободи преси надає міжнародній спільноті можливість віддати пошану професійним працівникам засобів масової інформації, які загинули при виконанні своїх обов’язків за останній рік. Нам необхідно зміцнити нашу рішучість забезпечити охорону та безпеку журналістів у всьому світі.

     Сонце - найближча до Землі зірка, всі інші перебувають від нас незмірно далі. Наприклад, найближча до нас зірка Проксіма із системи a Центавра в 2500 разів далі Сонця. 
     Для Землі Сонце - могутнє джерело космічної енергії. Воно дає світло й тепло, необхідні для рослинного і тваринного світу, і формує найважливіші властивості атмосфери Землі. 
В цілому Сонце визначає екологію планети. Без нього не було б і повітря, необхідного для життя: воно перетворився б на рідкий азотний океан навколо завмерлих вод і обледенілої суші. Для нас, землян, найважливіша властивість Сонця в тому, що біля нього виникла наша планета і на ній з’явилося життя.
     Сонце, вітер, морські хвилі і біомаса є енергетичною сировиною, яка постійно оточує нас і яку легко використовувати. Її не треба видобувати з землі. Вона не призводить до утворення радіоактивних відходів, а токсичних не дає зовсім. Це відновлювальна енергія. 
Щоб привернути увагу до можливостей використання поновлюваних джерел енергії європейське відділення Міжнародного товариства сонячної енергії (МОСЕ) (ISES-Europe), починаючи з 1994 р., на добровільній основі організовує щорічний День Сонця.
Ентузіасти і професіонали, громадські організації та фірми по всій Європі організовують різного роду заходи, пов’язані з демонстрацією можливостей сонячної енергетики.
     В день Сонця ентузіасти і професіонали, громадські організації та фірми по всій Європі організовують різного роду заходи, пов’язані з демонстрацією можливостей сонячної енергетики.

У 1494 році Христофор Колумб відкрив Ямайку.

Про Ямайку Колумб почув від індіанців під час другої експедиції. Вони стверджували, що на сусідньому острові, трохи на південь, можна знайти багато золота. 1494 року іспанці відкрили острів і назвали його на честь королівської сім'ї островом Фердинанда й Ізабелли, проте назва не прижилася й залишилася місцева, індіанська, Шамаїка, що означає „земля джерел”.

1791-го Надзвичайний Сейм Речі Посполитої прийняв Конституцію 3 травня.

Це була перша конституція в Європі і друга у світі (після Конституції США). У Польщі цей день відзначається як національне свято.

В 1904-му американський винахідник Джордж Паркер запатентував свою першу письмову ручку.

Цього дня народилися:

1874 рік — Франсуа Коті, французький парфумер.

Франсуа Коті придумав випускати аромати серіями — парфуми, одеколон і мило з однаковим ароматом, перший поєднав натуральні аромати зі штучними, запровадив "пробні" парфуми тощо.

1921-го —Рей "Шугар" Робінсон, американський боксер у середньоваговій категорії.

Визнаний кращим боксером в історії спорту; на професійному ринзі провів 201 бій (109 виграв нокаутом), 5 разів вигравав титул чемпіона світу.

1933 року народився Джеймс Браун, американський співак, "хрещений батько соулу".

Визнаний однією з найвпливовіших фігур у поп-музиці XX ст., лауреат кількох "Греммі". У 1986 році в числі перших обраний в Зал слави рок-н-ролу. В 2004-му журнал Rolling Stone поставив його на сьоме місце у списку найвидатніших музикантів епохи рок-н-ролу.

У 1956-му народилася Наталія Андрейченко, російська акторка театру й кіно ("Меррі Поппінс, до побачення", "Військово-польовий роман", "Сибіріада", "Гріхи батьків", "Тихий Дон"…)

за матеріалами сайту      http://tsn.ua

Переглядів: 1198 | Додав: osvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

19 грудня - день народження сайту

Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Статистика

Locations of visitors to this page


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 387
Погода


Онлайн переводчик
поменять
Copyright MyCorp © 2024