П`ятниця, 29.03.2024, 13:18
Методична служба
Вітаю Вас Гость | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Актуально! [732] Атестація педпрацівників [13]
Батькам [4] Вітаємо! [197]
День сьогодні [108] Державна підсумкова атестація [20]
Діловодство [2] Документ [14]
Закінчення навчального року [27] Запрошуємо до обговорення [2]
ЗНО [46] Інклюзивне навчання [2]
Інспектування [4] Конкурс [106]
Методичні заходи [558] Науково-методична рада РМК [3]
Нарада директорів [28] Нарада заступників директорів з навчально-виховної роботи [14]
Обдарована дитина [85] Педагогічні кадри [55]
Позакласна робота [39] Початок навчального року [105]
Предметний тиждень [102] Тема тижня [10]
Управлінська діяльність [36] Спорт [29]
Шкільні новини [413]
Корисні посилання

СТРІЧКА НОВИН

Освітній портал

Новини » Початок навчального року
« 1 2 3 4 5 6 »
Місцева влада в усіх регіонах країни має ретельно перевірити стан готовності шкіл до нового навчального року і за потреби оперативно усунути наявні недоліки. На цьому наголосив Президент України Віктор Янукович під час наради з адміністративно-господарським активом Харківської області.

«Залишився тиждень до школи, тому всім керівникам треба виїхати в школи, подивитися, як ми підготувалися, що можна ще встигнути зробити за цей короткий період часу, який залишився», - сказав Глава держави.

Паралельно з цим, за словами Віктора Януковича, керівники на місцях повинні тримати під контролем хід підготовки об’єктів життєзабезпечення до зими, опалювального сезону тощо. «Починаючи зі шкільних, дитячих, дошкільних закладів і закінчуючи всіма об’єктами життєзабезпечення областей – я маю на увазі зокрема котельні, дороги», - сказав Глава держави.

 Джерело: Адмiнiстрацiя Президента України
Категория: Початок навчального року | Просмотров: 685 | Добавил: osvita | Дата: 25.08.2012 | Комментарии (0)

  У 2012-2013 навчальному році вивчення елективних курсів з  громадянської освіти для учнів загальноосвітніх навчальних закладів здійснюватиметься за такими програмами:

Для  учнів 9(10) класу - курс «Ми - громадяни України» підготовлений за підтримки Міністерства освіти і науки України, Центру Мершона Університету штату Огайо (США) та Центру громадянської ... Читати далі »

Категория: Початок навчального року | Просмотров: 1168 | Добавил: osvita | Дата: 21.08.2012 | Комментарии (0)

Відома фраза філософа Сенеки: «Ми вчимося для школи, а не для життя», певною мірою залишається актуальною і сьогодні. Саме для підвищення ефективності навчання, допомоги учням у оволодінні навичками, що дозволяють адаптуватися до вимог життя у сучасному суспільстві, вирішувати життєві проблеми, розвитку здатності до прийняття самостійних рішень у 2012/2013 навчальному році в загальноосвітніх навчальних закладах країни впроваджуватиметься курс за вибором для учнів 8, 9, 10 або 11-х класів «Корисні навички» (лист МОНмолодьспорту від 15.08. 2012 №1/9 -574).

Оволодіння корисними навичками допоможе школяреві у спілкуванні із ровесниками та дорослими, сприятиме встановленню міжособистісних стосунків; забезпечить самостійність у прийнятті рішень та вирішенні щоденних побутових питань; формуватиме уміння справлятися з емоціями та стресами.

Вивчення курсу має відбуватися за модулями, розробленими вчителями, методистами, районними (міськими) управліннями освіти. При доборі модуля для вивчення важливими чинниками є: зацікавленість більшої частини учнів класу; можливість залучення до участі у вивченні програми курсу батьків; використання тренінгового підходу та практична спрямованість тематики; можливості до співпраці з місцевою громадою та оцінка ефективності вивченого.

Ідея впровадження курсу ґрунтується на кращому педагогічному досвіді. Наприклад, уже близько десяти років у школах міста Києва практикується виклада ... Читати далі »
Категория: Початок навчального року | Просмотров: 782 | Добавил: osvita | Дата: 21.08.2012 | Комментарии (0)

У 2012/2013 навчальному році в загальноосвітніх навчальних закладах України впроваджуватиметься курс за вибором для учнів 8, 9, 10 або 11-х класів - «Корисні навички»

Про це повідомляє прес-служба Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України.

Курс за вибором «Корисні навички» впроваджуватиметься з метою підвищення ефективності навчання, допомоги учням у оволодінні навичками, що дозволяють адаптуватися до вимог життя у сучасному суспільстві, розвитку здатності до прийняття самостійних рішень.
Передбачається, що опанування курсу допоможе школяреві у спілкуванні із ровесниками та дорослими, сприятиме встановленню міжособистісних стосунків, забезпечить самостійність у прийнятті рішень та вирішенні щоденних побутових питань, формуватиме уміння справлятися з емоціями та стресами.

Вивчення курсу має відбуватися за модулями, розробленими вчителями, методистами, районними та міськими управліннями освіти. При доборі модуля для вивчення важливими чинниками будуть зацікавленість більшої частини учнів класу та можливість залучення до участі у вивченні програми курсу батьків.

Під час навчання передбачається використання тренінгового підходу та практична спрямованість тематики кожного модулю.

Ідея впровадження курсу ґрунтується на кращому педагогічному досвіді. Як зазначають у Міністерстві освіти, уже близько десяти років у школах практикуєт ... Читати далі »
Категория: Початок навчального року | Просмотров: 697 | Добавил: osvita | Дата: 21.08.2012 | Комментарии (0)

Інститут інноваційних технологій і змісту освіти повідомляє, що гриф "Рекомендовано Міністерством освіти і науки України" (лист № 1/11-2896 від 02.07.2008 р.) наданий посібникам видавництва "Літера" "Післябукварик" (автори Вашуленко М. С., Науменко В. О., Захарійчук М. Д. та "Послябукварик" (автори Вашуленко М. С., Науменко В. О., Захарійчук М. Д., втратив чинність у зв'зку з прийняттям нових навчальних програм і затвердження Міністерством освіти і науки молоді та спорту України нових підручників для 1 класу. Нового грифа "Схвалено для використання у загальноосвітніх навчальних закладах" комісією з педагогіки та методики початкового навчання Науково-методичної ради з питань освіти Міністерства освіти і науки молоді та спорту України ці посібники не отримали. Тому правових підстав для використання цих посібників у навчальоно-виховному процесі немає. Видання і розповсюдження у торгових мережах даних посібників є порушенням вимог МОНмолодьспорту України щодо видання навчально-методичної літератури.
Категория: Початок навчального року | Просмотров: 746 | Добавил: osvita | Дата: 21.08.2012 | Комментарии (0)

    17 серпня до Білоцерківського району завітали колеги з Черкащини. Делегацію очолював начальник відділу освіти Черкаської райдержадміністрації Шовкопляс А.І. Гості знайомилися з освітньою системою Білоцерківщини, цікавились підготовкою навчальних закладів до нового навчального року, впровадженням нового Державного стандарту початкової освіти.

Категория: Початок навчального року | Просмотров: 939 | Добавил: osvita | Дата: 18.08.2012 | Комментарии (0)

Міністерство охорони здоров'я закупило усі необхідні вакцини для проведення щеплень майбутнім першокласникам
     Як повідомляє прес-служба Міністерства охорони здоров'я, на сьогодні у регіонах України є достатня кількість вакцини для профілактики поліомієліту, вакцини для профілактики кору, паротиту, краснухи, вакцини БЦЖ. Впродовж серпня надійде вакцина для профілактики дифтерії та правця.
     У МОЗ також зазначають, що у разі виникнення проблем із проведенням цих щеплень напередодні навчального року необхідно звертатися на "гарячу лінію" міністерства за телефоном (044) 200-07-80 та повідомити про такі факти.
     Відповідно до календаря профілактичних щеплень, діти у віці 6 років мають отримати щеплення для профілактики дифтерії, правця, кору, паротиту, краснухи, поліомієліту.
     Окрім того, дітям у віці 7 років проводиться туберкулінодіагностика, і тим, у кого результат негативний, роблять ревакцинацію для профілактики туберкульозу вакциною БЦЖ.

За матеріалам:
Освіта.ua
Категория: Початок навчального року | Просмотров: 677 | Добавил: osvita | Дата: 15.08.2012 | Комментарии (0)

     Відкриття шкіл - прерогатива місцевих громад, а не міністерства, - вважає колишній заступник міністра освіти
     Відкриття або закриття шкіл - це прерогатива не прем'єр-міністра, а місцевих громад. Про це в коментарі LB.ua заявив колишній заступник міністра освіти Павло Полянський.
     "Відкриття або закриття російськомовних або інших шкіл - це прерогатива не прем'єр-міністра, а місцевих громад. Подібні директиви - це втручання уряду в роботу місцевої влади, оскільки школи фінансують із місцевих бюджетів", - зазначив Полянський, коментуючи заяву міністра освіти Дмитра Табачника про те, що в Києві потрібно відкрити російськомовну школу.
    "На території України всі школи українські, за винятком російської школи в Севастополі, яка є навчальним закладом при Міноборони РФ, і в якій навчаються діти працівників Чорноморського флоту. А вибір мови навчання - це від початку, з набуттям незалежності Україною, було правом батьків", - зазначив колишній заступник міністра.
     Він також переконаний, що "потреби російської меншини, яка становить 17% жителів України, у вивченні мови повністю забезпечено".
    Нагадаємо, міністр освіти Дмитро Табачник заявив, що в Україні, зокрема в Києві, н ... Читати далі »
Категория: Початок навчального року | Просмотров: 769 | Добавил: osvita | Дата: 14.08.2012 | Комментарии (0)

     Відповідно до статті 16 Закону України "Про загальну середню освіту” 2012/2013 навчальний рік розпочинається 1 вересня святом – Днем знань – і закінчується не пізніше 1 липня.
     Навчальні заняття організовуються за семестровою системою: І семестр – з 1 вересня по 28 грудня, ІІ семестр – з 14 січня по 24 (25 для шкіл, які працюють за шестиденним робочим тижнем) травня.
     Закінчується навчальний рік проведенням навчальних екскурсій у 1-4 класах (27-30 травня), навчальних екскурсій та практики у 5-8 і 10 класах (27 травня-7 червня) і державної підсумкової атестації випускників початкової, основної і старшої школи.
     Державна підсумкова атестація для учнів 4-х класів проводиться з 13 по 21 травня; для випускників 9-х класів – з 28 травня по 11 червня; для випускників 11-х класів – з 27 по 31 травня.
     Вручення документів про освіту рекомендуємо провести для випускників 9-х класів 11-12 червня, 11-х класів – 1-2 червня.
     Упродовж навчального року для учнів проводяться канікули: орієнтовно, осінні з 29 жовтня по 4 листопада, зимові з 29 грудня по 13 січня, весняні з 25 по 31 березня.
     З урахуванням місцевих особливостей та кліматичних умов за погодженням ... Читати далі »
Категория: Початок навчального року | Просмотров: 887 | Добавил: osvita | Дата: 09.08.2012 | Комментарии (0)

     7 серпня розпочалася Всеукраїнська акція «Нові стандарти-нова школа». Делегації від кожного району України за графіком відвідують колег в районах сусідньої області, а потім приймуть представників від іншої сусідньої області у себе.
     Учора представники освітян зі всіх районів Вінницької, Донецької, Львівської областей побували у своїх колег з Житомирської, Запорізької, Закарпатської областей. Вже перші візити показали, що у кожного є власні творчі здобутки і безумовно все найкраще, що побачили у сусідів знайде своє втілення у власному господарстві. Акція триватиме до 21.08.2012 р. Її підсумки розглядатимуться 28 серпня 2012 року на колегії Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, яка відбудеться у Києві.

     10 серпня 2012 року делегація Білоцерківського району відвідає Борзнянський район Чернігівської області, а 17 серпня прийме колег з Черкаського району Черкаської області.

«Головне, – за словами заступника Міністра Бориса Жебровського, – спільно знайти рішення там, де все вирішується – у школі, у своєму селі чи містечку. Насправді на помилках не вчаться, переконує лише успіх».
Категория: Початок навчального року | Просмотров: 1000 | Добавил: osvita | Дата: 09.08.2012 | Комментарии (0)

З 1 до 3 серпня щедра Кіровоградщина зустрічала учасників наради керівників регіональних органів управління освітою « Обдарована молодь сільської місцевості як прерогатива освітньої державної політики», де крім теми наради ґрунтовно розглядалося питання готовності до початку нового 2012/2013 навчального року.

1 серпня у рамках наради відбулася зустріч заступника Міністра Бориса Жебровського, першого заступника міського голови м. Світловодськ Сергія Єременка з керівниками дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладів міста Світловодська. У відвертій розмові з освітянами Борис Жебровський наголосив, що за останні два роки відбулися кардинальні зміни у дошкільній освіті. Під час обговорення порушувалися в основному практичні та невирішені питання соціального захисту, рівня заробітної плати працівників дошкілля.

Учасники зустрічі докладно обговорили проблеми, що виникають під час підготовки навчальних закладів до нового навчального року: ремонти приміщень, зміцнення матеріально-технічної бази, комп’ютеризація, підключення до мережі Інтернет тощо.

«Школи повинні бути готові до нового навчального року ще до того, як почнуть святити яблука», – сказав Борис Жебровський.

Того ж дня учасники наради відвідали Павлишівську ... Читати далі »
Категория: Початок навчального року | Просмотров: 842 | Добавил: osvita | Дата: 04.08.2012 | Комментарии (0)

Про організацію психологічного і соціального
супроводу в умовах інклюзивного навчання


Міністерство освіти і науки, молоді та спорту надсилає для практичного використання методичний лист "Психологічний і соціальний супровід дітей з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивного навчання", розробленого з метою запровадження Порядку організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 15 серпня 2011 р. № 872.

Водночас, інформуємо, що 18 липня 2012 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 635 "Про внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 р. № 346 і від 14 червня 2000 р. № 963", якою уведено посаду асистента вчителя загальноосвітнього навчального закладу з інклюзивним та інтегрованим навчанням до переліку посад педагогічних та науково-педагогічних працівників.

Просимо зміст листа та вищевказаної постанови довести до відома керівників районних та міських відділів освіти, керівників загальноосвітніх навчальних закладів.

Додаток: на 7 арк.

Заступник Міністра Б.М. Жебровський

Додаток до листа МОНмолодьспорту
від 26.07.2012р. №1/9-529
"Психологічний і соціальний супровід ді ... Читати далі »
Категория: Початок навчального року | Просмотров: 2058 | Добавил: osvita | Дата: 30.07.2012 | Комментарии (0)

          Формула здорового способу життя: Розробки уроків, позакласних заходів та пішохідних екскурсійних маршрутів для проведення Дня Знань та Першого уроку в 2012/2013 навчальному році.   Джерело: http://koippo.kr.ua  

     Методичний посібник містить теоретичні та практичні матеріали, що висвітлюють сучасні підходи до виховання здорової творчої особистості.

     У збірнику також подано методичні рекомендації для проведення Першого уроку з проблеми формування в дітей навичок здорового способу життя, розробки уроків, позакласних заходів, маршрути пішохідних спортивно-оздоровчих екскурсій Кіровоградщини та інший корисний інформаційний ресурс.

завантажити посібник< ... Читати далі »

Категория: Початок навчального року | Просмотров: 2618 | Добавил: osvita | Дата: 24.07.2012 | Комментарии (0)

Інструктивно-методичні рекомендації щодо діяльності працівників психологічної служби у 2012/2013 н.р.

Міністерство надсилає для практичного використання інструктивно-методичні рекомендації щодо діяльності працівників психологічної служби у 2012/2013 навчальному році, перелік рекомендованої літератури та фахових видань.

... Читати далі »

Категория: Початок навчального року | Просмотров: 1496 | Добавил: osvita | Дата: 24.07.2012 | Комментарии (0)

     Міністерство освіти вважає, що керівникам шкіл необхідно переглянути систему роботи шкільних психологічних служб
     Таке рішення викликане результатами опитування дітей віком 10-17 років, що були оприлюдненні Уповноваженим Президента України у червні поточного року. У Міносвіти зазначають, що аналіз опитування дітей засвідчив, що кожна друга дитина зазначає порушення або недотримання прав, які мають бути гарантовані в суспільстві.
     Зокрема, 56% дітей вважають, що в країні порушується право на захист від жорстокості, знущання, брутального поводження. 52% вважають, що існують випадки сексуальної експлуатації дітей, 47% - що діти піддаються трудовій експлуатації.
48% дітей висловили думку, що порушується право дітей на висловлювання власної думки. 43% зазначили, що знають про випадки, коли діти, які вчинили злочин, піддавалися тортурам та приниженню.
     Також важливим питанням для дітей, які стали жертвами злочину, є отримання психологічної допомоги, але лише 19% постраждалих її отримали, зазначається у листі профільного відомства.
     У зв’язку з цим у Міністерстві вважають, що керівникам навчальних закладів необхідно переглянути систему роботи шкільних психологічних служб і реко ... Читати далі »
Категория: Початок навчального року | Просмотров: 1023 | Добавил: osvita | Дата: 23.07.2012 | Комментарии (0)

     МОНмолодьспорту з метою вивчення питань, що виникають у батьків майбутніх першокласників та забезпечення наступності дошкільної та початкової освіти оголошує проведення Всеукраїнського Інтернет–опитування батьків майбутніх першокласників.
    Нагадаємо, що у квітні 2011 року проведено Всеукраїнські Інтернет–збори батьків дітей майбутніх першокласників. В обговоренні питань взяли участь понад 1000 респондентів.
Вступ до школи – це дійсно початок нового етапу в житті кожної дитини. На запитання «Що Вас найбільше турбує, тривожить при підготовці дитини до школи?» більшість батьків відповіли: «Готовність дитини до школи та процес її адаптації в 1 класі загальноосвітнього навчального закладу».
    Міністерством проведено відповідну роботу з урахуванням побажань та пропозицій батьків дітей майбутніх першокласників. У перших класах для батьків введено спеціальну парту: можна прийти на урок та подивитися, як адаптується дитина у новому для неї середовищі.
     Чим переймаються батьки майбутніх першокласників сьогодні? Запрошуємо взяти участь в опитуванні. Відповідний перелік питань буде розміщено на освітньому порталі державного інформаційно-виробничого підприємства видавництва «Педаго ... Читати далі »
Категория: Початок навчального року | Просмотров: 856 | Добавил: osvita | Дата: 20.07.2012 | Комментарии (0)

     У Міністерстві освіти повідомили, що держзамовлення з видання підручників для учнів 1 класу загальноосвітніх навчальних закладів виконано, половину накладу вже доставлено до областей
   Про це повідомили у прес-службі освітнього відомства з посиланням на інформацію Інституту інноваційних технологій і змісту освіти.
    Відповідно до наведених даних, надруковано 58 назв підручників загальним накладом 4 млн 340 тис. примірників, зокрема: для учнів загальноосвітніх навчальних закладів з українською та російською мовами навчання, а також для першокласників, які навчатимуться іншими мовами національних меншин.
   Доставка видрукуваних підручників до обласних книжкових баз триває. За даними регіональних управлінь освіти, станом на 16 липня, до областей доставлено більше 2 млн підручників.
   Як повідомлялося раніше, у червні міністр освіти запевнив, що повні комплекти підручників для першокласників школи отримають на початку серпня.
   Також Дмитро Табачник сказав, що нові підручники пройшли ретельну наукову, педагогічну та психологічну експертизу – над ними працювали фахівці, а також освітяни-практики та психологи. "Крім того, кожен підручник, який пройшов конкурсний ... Читати далі »
Категория: Початок навчального року | Просмотров: 783 | Добавил: osvita | Дата: 17.07.2012 | Комментарии (0)

     
     До уваги керівників загальноосвітніх навчальних закладів та вчителів!   
   
   Київський обласний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів надсилає для практичного використання перелік програм для формування робочих навчальних планів організації навчально-виховного процесу у загальноосвітніх, дошкільних, позашкільних навчальних закладах у 2012/2013 навчальному році.
завантажити
Категория: Початок навчального року | Просмотров: 1335 | Добавил: osvita | Дата: 12.07.2012 | Комментарии (0)

     Профільним міністерством підготовлені та направлені на розгляд Кабінету Міністрів України зміни у Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників
    9 липня 2012 року відбулося чергове засідання робочої групи з питання розроблення навчального курсу з підготовки асистента вчителя класу з інклюзивним навчанням, повідомляє прес-служба Міністерства освіти.
     Триває робота над визначенням кваліфікаційних вимог до посади асистента вчителя та розробленням методичних рекомендацій щодо організації інклюзивного навчання у загальноосвітніх навчальних закладах.
     Наразі, з ініціативи Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, Міністерством соціальної політики доповнено Класифікатор професій посадою асистента вчителя інклюзивного навчання.
     Посаду асистента вчителя передбачено також Типовими штатними нормативами загальноосвітніх навчальних закладів, затвердженими наказом Міністерства освіти і науки від 06.12.2010 р. № 1205.
      У зв’язку із цим, профільним міністерством підготовлено та направлено на розгляд Кабінету Міністрів України зміни у Перелік посад педагогічних та науково-педагогічних працівників.

За матеріалами: Освіта.ua
Категория: Початок навчального року | Просмотров: 907 | Добавил: osvita | Дата: 12.07.2012 | Комментарии (0)

      Регіональні управління освіти продовжують підготовку навчальних закладів до початку 2012/2013 навчального року
     Заступник міністра освіти Борис Жебровський зустрівся з начальниками управлінь освіти і науки обласних центрів. Під час наради обговорено хід підготовки до початку нового навчального року. Учасники зустрічі також поділилися досвідом вирішення актуальних питань.
    Також увагу було приділено регіональному досвіду розвитку мережі дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів, у т.ч. повернення закладів, що були передані в оренду; впровадження системи електронного обліку дітей та діяльності сайтів навчальних закладів; переведення закладів у роботу в одну зміну; створення спеціалізованих закладів та класів; експериментальної діяльності; впровадження інклюзивної освіти; організації харчування.
      З метою забезпечення підготовки до початку 2012/2013 навчального року відповідним наказом Міністерства освіти передбачено, що протягом літнього періоду регіональні управління освіти мають забезпечити проведення заходів щодо підвищення підготовленості загальноосвітніх, дошкільних та професійно-технічних навчальних закладів до початку навчального року.

До 23 серпня управлін ... Читати далі »
Категория: Початок навчального року | Просмотров: 859 | Добавил: osvita | Дата: 12.07.2012 | Комментарии (0)

19 грудня - день народження сайту

Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Статистика

Locations of visitors to this page


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 387
Погода


Онлайн переводчик
поменять
Copyright MyCorp © 2024