На зустріч із заступником міністра освіти і науки, молоді та спорту Борисом Жебровським приїхали представники всіх ланок, які забезпечують роботу дитячих їдалень. Фахівці шкільного харчування взялися з’ясувати всі наболілі проблеми й висловити слушні пропозиції. Отже, спробуємо акумулювати найважливіше…
Важко вимагати від кухаря, який отримує 1 000 гривень зарплати, відповідальності. Але ці люди мають усвідомлювати, що від них залежить життя дітей
Ми маємо зрозуміти, що насправді заважає працівникам їдальні й де знайти резерви, – розпочав Борис Михайлович. – Харчування дітей у садочках і школах – це не лише всеукраїнська проблема. Це гостре питання в усіх європейських країнах. У деяких державах узагалі немає гарячого харчування – діти їдять те, що принесуть із дому. Як виявилося, маленьких британців з надмірною вагою навіть більше, ніж школярів-американців. За останні сім років мешканці Великобританії розробили загальнонаціональне меню, відпрацьоване до дрібниць: продуктів, ваги, часу приготування, категорій.
ЧИ МАЄ БУТИ СМАЧНО?
Першими до розмови приєднуються шкільні кухарі. Працівники українських їдалень, незважаючи на обмежений штат і низьку заробітну плату, і справді віддані роботі. Наприклад, у Прилуках лише 35 кухарів обслуговують п’ять тисяч школярів і 2 400 дошкільників. І всі мають не менш ніж 4 – 5 розряд!
– Хто сказав, що в ресторані кухар має бути кращим, ніж у дитячому садочку? – запитує директор комбінату шкільного харчування «Шкільний» Надія Добрич. – Ми так не вважаємо! Всі наші працівники знають технологічні процеси, приблизне двотижневе меню розробляємо до дрібниць… Маємо і зворотний зв’язок: щомісяця директори шкіл і садочків пишуть довідки, де роз’яснюють, чим задоволені, а чого не вистачає для нормальної роботи. Але, звісно, смачно/несмачно – то суб’єктивний фактор. Наприклад, дворічні діти після садочка жаліються батькам, що годують несмачно. Та малюки, насамперед, мають бути здоровими! Якщо для цього потрібно їсти манну, перлову чи вівсяну каші, салати, а дитина не звикла – то вже вина батьків. Адже від правильного харчування залежить усе: й інтелектуальний розвиток, і успіхи на фізкультурі!
І ЗНОВУ МОЛОКО
Не варто й пояснювати, що молоко й кисломолочні продукти щодня мають бути в дитячому раціоні. І тут ситуація неоднозначна. Якщо для школярів загальноосвітніх шкіл передбачено молочної та кисломолочної продукції лише 18 грамів на день, то учні молодшої школи, які мешкають у Чорнобильській зоні, випивають 120 грамів на день, а старші – 200. А коли кухарі жаліються, що цього недостатньо, представники села, наприклад, вважають норму зависокою. Адже багато родин тримає домашню худобу, і дітям, звісно, краще пити своє молоко, ніж магазинне. Тепер настала черга всі ці проблемні моменти розв’язувати.
А буває й так…
– У нашому закладі 140 дітей, які харчуються чотири рази на день. При цьому – один кухар і одна посудомийка на зміну! – пояснює свою проблему кухар Клеванської школи-інтернату Рівненської області Олена Котюха. – Як можна збільшити штат? Ще одна наша абсолютно формальна, але все-таки проблема – не маємо змоги списати старий, іще часів СРСР, посуд – миски, каструлі… А в нас давно є нові!
Кухарі жаліються, що навіть сучасно обладнані школи не завжди задовольняють потреби працівників їдальні. Жінки-кухарі як піднімали по 50 кілограмів картоплі на другий поверх у руках, так і піднімають. Кухар Раїса Трояченко працює в НВК № 240 «Соціум» Оболонського району м. Києва, де навчається аж 1 100 дітей.
– Меню раніше було різноманітнішим. Тепер із продуктів, які нам дозволено використовувати, багато не приготуєш. Є нововведення: на сніданок змушені готувати перші страви. Малюкам не дуже й хочеться зранку їсти борщ. Ходимо, просимо… Старшим діткам, яких не годуємо, нема чого в буфеті купити – асортимент звужено до мінімуму. 600 учнів лишаються голодними, бо, крім чаю чи пиріжка, нічого немає…
З КИМ ВОРОГУЄМО?
– Коли я запитав кухарів дитячих садочків, хто для них є найбільшим ворогом, вони були одностайні: «Тендер», – констатує заступник міністра. – Розберімося, чому це так.
Технолог Уманської міської гімназії Зоя Овчіннікова жаліється, що працювати з тендерними закупівлями досить важко. Їх доводиться інколи проводити тричі на рік (має бути один), бо щоразу був лише один учасник… Особливо важкими є тендери на м’ясну продукцію. Обслуговувати 35 шкіл і садочків погодилася тільки одна фірма, яка цього року вже відмовилася це робити.
– Ці організації працюють у замкнутому просторі, – розповідає вона. – Вони обслуговують тільки навчальні заклади й не мають можливості заробляти додатково. Але ж зарплата наших працівників є дуже низькою. Школярів по всій Україні взагалі годують, виходячи не з норм, а з можливостей бюджету. 7 – 7,5 гривні коштує гарячий обід. Але 50 відсотків від цієї суми має становити оплата послуг підприємства. 10 – 11 гривень буде достатньо, щоб виплатити податки, зарплату, закласти резерв на час дитячих канікул. Треба визначити вартість ціни обіду і в ній чітко вказати, які гроші повинні йти на послуги підприємства. Деякі заклади пропонують батькам частково оплачувати шкільний обід. Але потрібно врегулювати це питання на законодавчому рівні. Також просимо змінювати матеріально-технічну базу, консультуючись із нашими технологами. Наприклад, якщо на сучасні плити зі скляним покриттям, які встановлюють сьогодні в київських школах, поставити 40-літрову каструлю з борщем, вона трісне вже після першого використання.
ВІД ЧОГО ХВОРІЄМО?
Головний спеціаліст відділу організації Державного санітарного епідеміологічного нагляду Тетяна Сомова пояснила причини спалахів гострих кишкових інфекцій у місті Богодухові Харківської області та в Обухівському садочку «Рушничок».
– Причина отруєння в Богодухові – постачальник підробив санітарні книжки, – розповідає Тетяна Євгенівна. – В нас також не передбачено контроль баз для зберігання продуктів. А з урахуванням поганого стану матеріально-технічної бази ризик інфекційних захворювань зростає. Хоча можу вам розповісти про закордонний досвід. Нещодавно ми були в Польщі. За національними традиціями, директор дитячого будинку сам визначає, скільки дітям треба їжі й якої. Є приміщення, де вихованці самі куховарять. Там брудно, діти не прибирають за собою. Проте нас запевнили, що спалахів гострих кишкових інфекцій у них немає із часів війни. Просто, щоб їх констатувати, має захворіти справді значна кількість дітей. А в нас вважається: п’ятеро хворих – це вже спалах. Наша санслужба нині змінюватиме умови праці, перевірки відбуватимуться тепер двічі на рік з повідомленням за 10 днів. Хоча, можливо, нам зарано виявляти таку довіру. Деякі працівники, на жаль, не дотримуються санітарно-гігієнічних норм навіть у себе вдома. Наприклад, 12 родичів кухарів Обухівського садочка «Рушничок» також захворіли на сальмонельоз! Я розумію, важко вимагати від кухаря, який отримує 1 000 гривень зарплати, відповідальності. Але ці люди мають усвідомлювати, що від них залежить життя дітей.
– Я розумію, що розв’язати всі проблеми шкільних їдалень неможливо, – підсумовує Борис Михайлович. – Ми рекомендуватимемо всім обласним управлінням провести такі самі наради і круглі столи, аби вже сьогодні максимально вирішити всі проблемні питання.
ПЕРЕВІРКА
ЗАПОБІГАЄМО ОТРУЄННЯМ
Цього літа й на початку осені серед дітей, які харчувалися в навчальних закладах, на жаль, знову були зафіксовані масові спалахи гострих кишкових інфекцій. У зв’язку з цим відбулося кілька засідань уряду, де обговорювалися питання організації харчування дітей. Міністерство освіти і науки, молоді та спорту й Міністерство охорони здоров’я підписали спільний Наказ № 870/1246 від 5 листопада 2012 року «Про посилення заходів з профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь серед дітей у загальноосвітніх навчальних закладах». Згідно з наказом, створено комісії, які перевіряють умови перебування, навчання й виховання дітей у загальноосвітніх навчальних закладах. Також проводиться моніторинг стану здоров’я школярів і роз’яснювальна робота серед батьків і працівників навчальних закладів, аби запобігти виникненню кишкових інфекцій.
ІННОВАЦІЇ
МЕНЮ БЕЗ ПАПЕРІВ
Навіть педагоги можуть позаздрити тій купі документів, які змушені заповнювати кухарі. А в Броварах Київської області зацікавились електронним меню після введення до штатного розпису ставки дієтичної сестри. Молоді працівники не вміли розробляти меню. Тому разом з програмістами складено програму, за якою це можна зробити за 20 хвилин. Протягом дня кухар і дієтична сестра вносять усю інформацію про продукти, їх кількість, терміни зберігання, а по закінченні роботи змінити її вже неможливо. Сама програма разом з обслуговуванням коштуватиме 3 000 гривень.
Такі програми створюють і в інших НЗ. Наприклад, у Житомирі її розробив завідувач дитячого садочка. Хоча програма, можна сказати, космічна, адже в ній потрібно врахувати вимоги 21 нормативного документа. Борис Жебровський запевнив, що МОНмолодьспорту сприятиме поширенню такої практики.
Олена СОЛОДОВНІК, «Освіта України» № 47