Четвер, 25.04.2024, 07:09
Методична служба
Вітаю Вас Гость | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Актуально! [732] Атестація педпрацівників [13]
Батькам [4] Вітаємо! [197]
День сьогодні [108] Державна підсумкова атестація [20]
Діловодство [2] Документ [14]
Закінчення навчального року [27] Запрошуємо до обговорення [2]
ЗНО [46] Інклюзивне навчання [2]
Інспектування [4] Конкурс [106]
Методичні заходи [558] Науково-методична рада РМК [3]
Нарада директорів [28] Нарада заступників директорів з навчально-виховної роботи [14]
Обдарована дитина [85] Педагогічні кадри [55]
Позакласна робота [39] Початок навчального року [105]
Предметний тиждень [102] Тема тижня [10]
Управлінська діяльність [36] Спорт [29]
Шкільні новини [413]
Корисні посилання

СТРІЧКА НОВИН

Освітній портал

Головна » 2012 » Квітень » 18 » Учителі світової літератури звинувачують міністерство у спотворенні інформації
13:21
Учителі світової літератури звинувачують міністерство у спотворенні інформації
Представники київського учительського активу звертають увагу міністра на непрофесійну підготовку нової програми зі світової літератури та її недемократичному обговоренні

Про це йдеться у відкритому листі вчителів і науковців м. Києва до міністра освіти Дмитра Табачника, у якому вони закликали його вплинути на практику швидкого і кулуарного прийняття рішень, що погіршують якість української освіти.

"Ми, вчителі світової літератури столиці України та Київської області, учасники громадського обговорення нового проекту програми зі світової літератури, яке відбулося 5 квітня в Київському міському будинку вчителя, звертаємось до Вас із проханням захистити нас і наш предмет, оскільки в ході громадського обговорення були порушені наші права і інтереси", - зазначається у листі до міністра.

Учителі зазначають, що порушення їхніх прав відбулося в результаті дій головного спеціаліста відділу експериментальної педагогіки та управління освітою МОНмолодьспорту, яка за наказом очолює процес підготовки програми зі світової літератури.

"Ми глибоко обурені характером повідомлення про хід обговорення проекту програми, який поміщено на сайті МОНмолодьспорту і вважаємо неприпустимими як практику маніпулювання громадськістю та введення в оману освітянської спільноти, так і нехтування правилами елементарної порядності і абсолютною неготовністю до конструктивного діалогу, яке продемонструвало обговорення в Будинку вчителя, і звіт, оприлюднений на сайті Міністерства освіти", - йдеться в зверненні до міністра.

Учителі зауважують, що в процесі громадського обговорення понад 50 учителів столиці та Київської області висловили категоричне заперечення та обурення методологічною, філологічною та методичною неспроможністю нового проекту програми зі світової літератури.

Попри це, зазначають учителі, на сайті МОНмолодьспорту з’явилося оголошення про те, що в процесі обговорення чітко виділилися дві групи: члени однієї "висловлювали свої побоювання щодо будь-яких змін у системі літературної освіти загалом", а ось члени "новаторської", прогресивної "активно підтримала вимоги Міністерства щодо осучаснення і розвантаження програми з літератури".

"Доводимо до Вашого відома, шановний Дмитре Володимировичу, що це є спотворенням інформації. Насправді ж на зазначеному громадському обговоренні йшлося не про "ретроградство" та "несучасність" абсолютної більшості вчителів столиці та області, а про те, що "запропонований для обговорення проект програми категорично неприйнятний для запровадження в школі", - наголошують учителі світової літератури.

Вони зазначили, що проект навчальної програми зі світової літератури не відповідає вимогам Держстандарту базової та повної загальної середньої освіти, перевантажує учнів, не забезпечує реалізацію завдань вивчення світової літератури в основній школі, оскільки викривлює уяву учнів про світовий літературний процес в результаті порушення логічних, просторових, часових зв’язків при визначенні змісту навчального матеріалу.

Учителі також вважають, що проект програми зі світової літератури унеможливлює досягнення учнем належного рівня загальнокультурних, здоров'язбережувальних та інформаційно-комунікативних компетентностей, хибує на ряд невиважених вимог до рівня загальноосвітньої підготовки учнів, часто не враховує їхніх вікових особливостей, а також не узгоджує, а роз’єднує курс світової літератури з програмою паралельного курсу української літератури.

Окрім того, автори заяви зазначають, що незважаючи на негативний експертний висновок проекту, який надано кафедрою методики викладання російської мови і світової літератури НПУ ім. Драгоманова, ця інформація "лицемірно замовчується в інформації про презентацію проекту, опублікованій на електронному ресурсі міністерства", що на переконання заявників дискредитує міністерство.

"Ми гостро стривожені тим, що такий проект для 5-9-го класів, прийнятий без по-справжньому демократичного обговорення українською вчительською спільнотою, може надати поштовх до повного витіснення предмета "Світова література" з базового рівня старшої школи, що приведе як до масового звільнення вчителів так і до ліквідації головного виховного чинника старшокласників, що в свою чергу призведе до погіршення стану духовного здоров’я нації", - йдеться у зверненні учителів до міністра.

У підсумку вчителі світової літератури звернулися до міністра освіти з проханням призначити очільником процесу підготовки нової програми зі світової літератури незаангажовану, компетентну та неупереджену людину, узгодити з провідними вчителями і науковцями фактичний зміст програм, залучити до роботи над проектами програм "Світова література" для 5-9-х та 10-11-х класів фахівців столиці і різних регіонів, а також забезпечити відкрите громадське обговорення перероблених проектів у присутності незаангажованих і авторитетних фахівців, а також в інтернет-ресурсах.

Повний текст відкритого листа вчителів світової літератури столиці України та Київської області до міністра освіти.

За матеріалами: Освіта.ua
Категорія: Актуально! | Переглядів: 774 | Додав: osvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

19 грудня - день народження сайту

Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Статистика

Locations of visitors to this page


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 387
Погода


Онлайн переводчик
поменять
Copyright MyCorp © 2024