П`ятниця, 29.03.2024, 00:08
Методична служба
Вітаю Вас Гость | RSS
Меню сайту
Категорії розділу
Актуально! [732] Атестація педпрацівників [13]
Батькам [4] Вітаємо! [197]
День сьогодні [108] Державна підсумкова атестація [20]
Діловодство [2] Документ [14]
Закінчення навчального року [27] Запрошуємо до обговорення [2]
ЗНО [46] Інклюзивне навчання [2]
Інспектування [4] Конкурс [106]
Методичні заходи [558] Науково-методична рада РМК [3]
Нарада директорів [28] Нарада заступників директорів з навчально-виховної роботи [14]
Обдарована дитина [85] Педагогічні кадри [55]
Позакласна робота [39] Початок навчального року [105]
Предметний тиждень [102] Тема тижня [10]
Управлінська діяльність [36] Спорт [29]
Шкільні новини [413]
Корисні посилання

СТРІЧКА НОВИН

Освітній портал

Головна » 2012 » Квітень » 11 » В українських школах впроваджуватимуться «живі стандарти» профілактичної освіти
08:53
В українських школах впроваджуватимуться «живі стандарти» профілактичної освіти
     5 квітня 2012 року у Києві відбулася Всеукраїнська нарада про стан виконання освітнім сектором Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД у 2009-2011 роках та презентація нових проектів Європейського Союзу і Глобального Фонду. Організаторами заходу виступили Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України, громадська організація «Дитячий фонд Здоров’я через освіту» за підтримки Європейського Союзу.
   Важливість і актуальність тематики привернула увагу представників Європейського Союзу, ЮНЕСКО, фахівців державних інституцій України, профільних експертів з питань превентивної освіти, представників наукової спільноти, міжнародних і вітчизняних громадських організацій, які працюють у сфері профілактики ВІЛ/СНІД. 
       Сьогодні Україна належить до регіону, де рік за роком продовжує набирати силу епідемія ВІЛ/СНІД. В інших регіонах світу, зокрема, у країнах Західної Європи, завдяки послідовній політиці щодо протидії епідемії ВІЛ/СНІД вдалося досягнути зворотної тенденції.
       Олег Єресько, директор департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України зазначив, що Міністерством докладається багато зусиль для розбудови системи якісної профілактичної освіти у навчальних закладах через предмет «Основи здоров’я», факультативні курси та систему позаурочної освіти. Згідно зі статистичними даними за період ефективного втілення програми частка нових випадків зараження ВІЛ-інфекцією серед молоді значно зменшилася. Проте, починаючи з 2009 року, скоротилося комплексне фінансування програми державою: з державного бюджету фінансувалося лише видання підручників з основ здоров’я. Виник дефіцит навчально-методичного забезпечення для педагогів, які пройшли навчання. Олег Єресько відзначив співпрацю державних установ, вітчизняних неурядових організацій, внесок міжнародних організацій і наголосив, що нині діяльність Міністерства не обмежується роботою з групами підвищеного ризику, а значна увага приділяється роботі з учнівською молоддю, формуванню у молодих людей спеціальних знань, вмінь самостійно приймати рішення та інших життєвих навичок.

«ВІЛ-інфекція усе ще росте – це означає, що ми десь не допрацьовуємо. Очевидно на початковій ланці. Тому одне із завдань – вирішення проблеми на місцевому рівні. Надаючи підтримку ЄС очікує, що він дає новий імпульс профілактичній роботі, впроваджує застосування нових підходів, інструментів» - зазначив Сергій Полюк, керівник відділу «Добробут та здоров’я» Представництва Європейського Союзу в Україні. Майже півмільйона євро буде виділено на реалізацію проекту, так як ЄС побачив хорошу програму, яка втілюватиметься у партнерстві з Міністерством освіти і науки, молоді та спорту та вчителями.

Наталя Білощицька, представник Державної служби України з питань протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань, розповіла про роботу служби та ознайомила із результатами останнього дослідження, згідно з яким на 1 березня 2011 року зареєстровано близько 206 тисяч випадків інфікування ВІЛ, 47 тисяч випадків захворювання на СНІД. Серед найпоширеніших шляхів передачі інфекції – статевий шлях (55 %). Щодо вікової категорії, то найбільш інфекція поширена серед людей працездатного віку 25-49 років (66 %). Завдяки профілактичній роботі серед молоді спостерігається постійне зниження інфікування у віковій категорії 15-24 роки (наразі 9 % проти 22, 8% у 2003 році).

Ганна Шевченко, заступник директора Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ, розповіла, що одним із пріоритетних напрямків роботи Мережі є робота із зниження стигми і дискримінації ВІЛ-позитивних дітей. Також, спільно із Глобальним Фондом і державою ведеться робота над створенням нової парадигми ставлення до ВІЛ-позитивних дітей. ЛВЖ співпрацює з майже 120 неурядовими організаціями, що надають послуги для 46 тисяч людей, які живуть з ВІЛ, в тому числі для 5 тисяч дітей.

На питаннях якості превентивної освіти зробив акцент Тигран Єпоян, регіональний радник ЮНЕСКО з питань ВІЛ/СНІД, представник бюро ЮНЕСКО в Москві. За словами експерта, часто якість і стійкість результатів втрачається під час розширення масштабів превентивної освіти. Тому головне завдання полягає у забезпеченні якісного впровадження профілактичних програм на усіх рівнях і забезпеченні стійкості результатів. Як приклад кращої світової практики Тигран Єпоян презентував «Регіональний документ щодо інтеграції ВІЛ-позитивних дітей в навчальні заклади» і наголосив, що працюючи сьогодні з молоддю ми закладаємо міцну основу, яка згодом трансформується у покращення здоров’я майбутніх поколінь.

Анн-Лаура Райн – представник Німецького товариства міжнародного співробітництва розповіла, що в Україні, у сфері профілактики ВІЛ/СНІД, GIZ почало працювати з 2008 року. Зокрема, проекти GIZ зосереджені на підготовці тренерів і вчителів, розробці методик профілактичної освіти, одним із прикладів яких є «Маршрут безпеки». За словами експерта, у Німеччині саме школа є основним місцем пропаганди та спонукання підлітків до здорового способу життя. Тут створено ефективну систему шкільної і позашкільної профілактичної освіти. Саме завдяки цьому в країні реєструються лише поодинокі випадки ВІЛ-інфікування серед молоді. Тому, Анн-Лаура Райн переконана, чим раніше почати працювати з молоддю, тим швидше матимемо успіх.

Учасник наради, старший радник МБФ «Міжнародний Альянс з ВІЛ/СНІД в Україні» Олена Пурик окреслила обсяг роботи, який здійснюється за підтримки міжнародних і вітчизняних донорів, розповіла про внесок Програм Глобального Фонду для боротьби зі СНІД, туберкульозом і малярією у 2004-2008 та 2007-2012 роках, у розбудову сталої системи профілактики ВІЛ-інфекції в освітньому секторі України. Фундаментом такої роботи є робота із закладами освіти, а також посилення системної адвокаційної роботи з батьками.

Про стан, проблеми і перспективи виконання освітнім сектором завдань Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД у 2009 – 2013 роках розповіла Світлана Фіцайло, головний спеціаліст департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України. Очікуваний результат виконання завдань Загальнодержавної програми – забезпечення навчання учнів загальноосвітніх навчальних закладів за програмами формування здорового способу життя і профілактики
ВІЛ-інфекції/ СНІДу на основі розвитку життєвих навичок. Таке навчання можуть забезпечити педагогічні працівники, які пройшли навчання на базі інститутів післядипломної педагогічної освіти за програмами розвитку життєвих навичок.

Під час заходу відбулася презентація проектів Європейського Союзу та Глобального фонду, які впроваджуватимуться упродовж 2012-2014 років. Володимир Пономаренко, координатор проектів, звернув увагу на те, що анонсовані проекти Європейського союзу і Глобального фонду стануть додатковими можливостями ефективного втілення загальнодержавної програми з протидії епідемії ВІЛ/СНІД і спрямовані на зміцнення спроможності педагогів здійснювати якісну превентивну освіту. Обидва проекти є взаємодоповнюючими і покликані запровадити «живі стандарти» якості, стійкість результатів профілактичної освіти, вирішити проблемні питання, які мали місце у зв’язку з нестачею коштів.

Тетяна Воронцова, доцент національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова окреслила «живі стандарти» профілактичної освіти, а саме: доступність, якість, партнерство. Проектами передбачається розробити стандарти якості превентивної освіти і втілити їх у 400 навчальних закладах України в усіх регіонах. «Живі стандарти» передбачають: мотивацію і зацікавленість директорів шкіл до якісного профілактичного навчання; підготовлений педагогічний персонал; суб’єкт – суб’єктну взаємодію вчителя і учня; тісну співпрацю не лише з молоддю, як основною цільовою аудиторією, а й з батьками.
400 навчальних закладів стануть «живими стандартами» превентивної освіти для інших навчальних закладів у своїй місцевості та освітніми центрами для громади.

Під час заходу експерт з первинної профілактики ВІЛ серед молоді Німецького товариства міжнародного співробітництва Зоя Філіпова презентувала інтерактивний інструмент профілактичної роботи за методом «рівний-рівному» - «Маршрут безпеки». Інструмент базується на діалозі і взаємодії учасників та має на меті інформування і обговорення таких тем, як: ВІЛ, репродуктивне здоров’я, відповідальна поведінка. Маршрут безпеки передбачає «5 станцій», на кожній з яких відбувається дискусія учасників (до 12 осіб) щодо різних аспектів ВІЛ-інфекції. Обговорення на кожній станції модерується фасилітатором. За годину таким інструментом можна охопити близько 60 осіб. Цінним такий інструмент є ще й тим, що його можуть проводити учні 10-11 класів для своїх ровесників попередньо пройшовши спеціальний тренінг. Учасники наради, керівники обласних відділень освіти, директори шкіл, вчителі мали нагоду пройти «Маршрут безпеки» безпосередньо під час заходу. До презентації інструменту долучилися волонтери, студенти національного педагогічного університету ім. М. П. Драгоманова.

Контакти для отримання додаткової інформації про проекти Європейського Союзу та Глобального Фонду: Володимир Пономаренко, керівник проектів +38 (044) 531 52 55
Категорія: Актуально! | Переглядів: 732 | Додав: osvita | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]

19 грудня - день народження сайту

Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання


Статистика

Locations of visitors to this page


Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 387
Погода


Онлайн переводчик
поменять
Copyright MyCorp © 2024